Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Karlovac IZA KULISA Podijeli

U vijeću bez “žetončića”, ali ima dodane vrijednosti, a i Petračić još neko vrijeme ostaje

Iza kulisa današnje konstituirajuće sjednice karlovačkog gradskog vijeća čulo se zanimljivih stvari

Zajednička suradnja ne znači da smo sada svi jednaki i to se danas pokazalo kod glasovanja, rekao je Damir Mandić nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća grada Karlovca.

HDZ-ovci digli ruku za SDP-ovu dopredsjednicu: Nisu morali

Vijećnicima HDZ-a je zahvalio što su, kako je rekao, “demokratski digli ruku za potpredsjednicu iz SDP-a”.

-Zahvaljujem vam se na tome, niste trebali, ali to je s naše strane signal, simbol da smo stvarno otvoreni za suradnju na temelju demokratskih načela, rekao je Mandić.

Zahvalio je HSU-u i Akciji umirovljenici zajedno čiji je Romano Štokić podržao Marina Svetića kao i dvojici vijećnika Domovinskog pokreta Alenku Ribiću i Danku Butali koji su učinili isto.

-Jer smo na taj način konstituirali vijeće, rekao je Mandić.

Dok se poštuje projektna suradnja, DP će podržavati HDZ

No, nakon današnjega dana, za sve dalje, kažu DP-ovci, morat će se ponovo dogovarati jer koalicijskog sporazuma ni s kim neće biti. Baza je projektna suradnja s HDZ-om dok god se poštuje njihov međusobni usmeni sporazum.

-Ići ćemo od točke do točke, ali će se godišnje, prije izglasavanja proračuna za narednu godinu, izvršiti revizija svega onoga što smo dogovorili i što je učinjeno. Ako iz objektivnih razloga nešto neće biti učinjeno to ćemo shvatiti, ali ako nešto ne bude namjerno učinjeno, raskinut ćemom suradnju, rekao je novinarima DP-ovac Ribić.

Ribić i Butala neće biti žetončići, ali ima tko hoće

Pregovori o projektima koji su im bitni uslijedit će vrlo brzo, najavljuje te pojašnjava da projektna suradnja, za razliku od koalicijskog sporazuma znači da HDZ neće bespogovorno podržavati.

-Žetončići nećemo biti sigurno i tko me poznaje točno zna što govorim. Bit ćemo protiv svega s čime se ne slažemo, to žete vidjeti na sjednicama, dodaje Ribić.

Pa, iako u DP-u misle da su oni koji donose prevagu u Vijeću, HDZ se očito pobrinuo za to da ima “dodanu vrijednost”, kako to voli reći gradonačelnik Mandić. Svetića je naime podržalo ne 12 već 13 vijećnika. Bila je to ruka HSS-ovog Predraga Pavlačića koji je u vijeće ušao s liste SDP-a.

Oporbeni HSS-ovac Mandićeva “dodana vrijednost”?

Unatoč tome što se nakon prvog kruga izbora kleo u to da on neće biti najslabija karika odnosno HDZ-ov žetončić, stvarnost bi mogla biti možda drugačija. Je li njegova podrška bila jednokratna ili dugoročna vidjet će se vrlo brzo već na prvoj redovnoj sjednici početkom srpnja.

A nova dopredsjednica Vijeća iz redova SDP-a Ehlimana Planinac o Pavlačićevom potezu kaže:

-Demokracija je, zar ne? Mi smo se dogovarali sinoć jer smo htjeli izaći sa svojim kandidatom za predsjednika Gradskog vijeća međutim u medijima smo vidjeli vijest da su se DP i HDZ dogovorili i tu smo odlučili da ćemo glasati tako kako smo glasali, rekla je.

SDP će imati prijedloge za koje očekuju potporu većine, kako je Mandić i obećao

Gradonačelnika će držati za riječ kada kaže da je otvoren za suradnju sa svima i da su svi prijedlozi dobrodošli.

-Ako bude neki naš prijedlog dobar i konstruktivan, a znam da će ih biti, u tom slučaju očekujem od njih (većine) potporu, kaže Planinac.

Petračić još neko vrijeme vijećnik

Na konstituirajućoj sjednici danas se, unatoč najavi o povlačenju iz politike, pojavio i nezavisni Davor Petračić. Kaže da će prije stavljanja mandata u mirovanje privremeno još biti unutra.

-Nije to samo dati mandat u mirovanje nego postoji i odgovornost financijske prirode tako da ćete me još jedno vrijeme morati gledati u Vijeću u kojem ću aktivno sudjelovati.

Bez demokratskog procesa nije mogao biti ZA Svetića

U prijevodu neće biti suzdržan kao što je uglavnom bio na današnjoj konstituirajućoj sjednici. Svoj glas nije dao predsjedniku vijeća jer smatra kako nije sudjelovao u demokratskom procesu.

-Nitko me nikada nije kontaktirao i pozvao da razgovaramo o predsjedniku Vijeća Marinu Svetiću. Ozbiljna naznaka demokratskih promjena u gradu Karlovcu bila bi da je mjesto predsjednika Vijeća bude osoba iz ovog drugog bloka.

Kada riješi sve poslove i izađe iz Vijeća zamijenit će ga također nezavisni Dražen Cukina.

Pročitajte i ovo

ATLETIKA

Bruno Belčić državni prvak na 3000 metara sa zaprekama s rekordom prvenstava Hrvatske, Helena Valentić srebrna u istoj disciplini