Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Županija SDP-OVE KRITIKE Podijeli

U vrijeme župana Vučića Karlovačka županija bila učinkovitija. Jelić samo kadrovira

“Jeliću umjesto stručnosti važnija odanost, zamijenio postojeće mladim, lijepim, sposobnim”

Karlovačka županija u vrijeme bivšeg župana Vučića bila je učinkovitija nego što je danas pod vodstvom Damira Jelića.

Mišljenje je prvog županijskog SDP-ovca Ivana Vukovića koji je zajedno s kolegama Damirom Mateljanom i Josipom Benčićem kritizirao rad županijske vlasti i to posebno kada se radi o povlačenju EU novca, provođenju novog Zakona o brdsko – planinskim područjima i realiziranju projekata “407 za 047”. Za one manje upućene ili zaboravljive, i Jelić i Vučić pripadaju istoj stranci – HDZ-u.

Zakon o brdsko – planinskim područjima besmislen je jer “ne poboljšava kvalitetu života u sredinama udaljenim od središta općina i gradova” koja mu pripadaju. To je, kažu, posebno vidljivo upravo u Karlovačkoj županiji u kojoj se provode tek tri takva projekta.

– U Plaškom je za nerazvrstanu cestu dobiveno 100.000 kuna, u Josipdolu 400.000 kuna za uređenje prostora oko škole, ali što to znači za razvoj onih mjesta u kojima poput Modruša još nema vode, pita se Vuković. Dodao je kako se novac ne troši adekvatno s obzirom da ne dolazi tamo gdje stvarno treba ulagati.

Po povlačenju europskog novca pak Karlovačka županija je druga najgora u Hrvatskoj. Od ukupno 10,7 milijardi ugovorenog EU novca u Hrvatskoj, Karlovačka županija je ugovorila tek nešto više od 550 milijuna kuna.

Jelić je dolaskom u Županiju zamijenio  sve postojeće ljude mladim, lijepim i sposobnim. Nakon dvije godine opet je promijenio svih sedam pročelnika novima. Iz županovog ureda kreće sve, on je odgovorna osoba u ovoj županiji, a bavi se rekonstrukcijom svog administrativnog aparata. Rezultati u vrijeme župana Vučića rezultati u povlačenju novca iz predpristupnih fondova govore za sebe, bili su bolji i nije mijenjao ljude kao na traci, kaže Vuković

– To je zato što županija nema ni strateškog ni razvojnoga plana, ne promišlja se projektno nego od izbora do izbora, istaknuo je saborski zastupnik Damir Mateljan.

Zbog toga što je od stručnosti kadrova HDZ-ovom županijskom vodstvu važnija odanost nema ni transparentnosti, zaključuje dalje Mateljan, optuživši župana Jelića da je svojim kadroviranjem uništio Razvojnu agenciju koja je prije njegova dolaska “imala potencijal postati ključnom lokomotivom regionalnog razvoja i povlačenja europskih sredstava”. Ovako to sada nije, a županija bez ambicija nema ni fond iz kojega bi pomagala općinama i gradovima, ali i svima drugima da predfinanciraju svoje EU projekte.

– HDZ u Karlovačkoj županiji je najveći poslodavac i taj sustav ne vodi nikamo, naglasio je Mateljan.

Od 407 za 047 projekata koje je župan ambiciozno pokrenuo, dodao je Josip Benčić, nije vidljivo koji su to projekti, barem njih tri koji će pokrenuti Karlovačku županiju.

-Od šume ne vidimo drvo. Ne treba nam 407 projekata dovoljan je jedan, dva, tri koja će pokrenuti županiju. Postoji velika demagoška opasnost da daš svima, ali ne daš nikome. To su samo lijepe priče. Predlažem županu da se preseli u bajkoviti Ogulin. Njegova priča će možda tamo i leći jer inače konkretnih priča nema.

Pročitajte i ovo

ŽILAVO GOSPODARSTVO

Šire proizvodnju: Karlovačkoj tvrtki Hamowa Hidro više prostora u zoni na Logorištu