Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Karlovac BORAVAK U FRENDOFONU Podijeli

Udruga Frendofon otvara boravak za djecu s teškoćama u razvoju: Oni zaslužuju isto što i druga djeca

Zasada, u sustavu ne postoji usluge gdje bi takva djeca ostala nakon škole

Udruga Frendofon otvara boravak za djecu s poteškoćama u razvoju kojeg će moći koristiti u satima nakon škole. 

Osmisli su to kao odgovor na tešku diskriminaciju kojoj su ta djeca izložena svakoga dana.

Naime, djeca s poteškoćama u razvoju nemaju mogućnost ostati u školskom boravku nakon završetka nastave, pa stoga roditelji ponekad nemaju izlaz.

– Ono što se pokazalo kao nedostatak unutar sustava da djeca s teškoćama u razvoju nemaju osiguranu asistenciju u boravku nakon nastave, pa smo im mi tu mogućnost odlučili pružiti putem naše udruge. Djeca će nakon škole moći doći u boravak u Frendofon, istaknula je ispred udruge, Jasmina Kundić. 

Djecu tako očekuje i topao obrok, kao i terapeut koji će s njima provoditi vrijeme i raditi kroz razne igre, radionice i slične modele poučavanja koji su primjereni toj djeci.

Sve to omogućeno je projektom “Boravak u Frendofonu – jačanje kapaciteta udruge za pružanje usluge dnevnog boravka djece s poteškoćama u razvoju” koji je prvi projekt Udruge financiran europskim novcem u iznosu od 476 tisuća kuna.

Prvi dio projekta odnosi se na edukacije kojima će se poučavati o specifičnim alatima i vještinama kako pristupiti djeci s teškoćama u razvoju, a educirat će se 10 volontera, te je predviđeno zapošljavanje jednog terapeuta na puno radno vrijeme.

Oko svega će pomoći još jedna karlovačka udruga, Carpe Diem, koja je i parner na projektu a kroz projekt će napraviti i volonterski program za koji se nadaju da će zaživiti i na duže vrijeme.

Diskriminacija unutar sustava

Kako do sada nije postojala nigdje takva usluga, predsjednica Udruge, Nikolina Đukić, istaknula je kako se roditelji ponekad nalaze u bezizlaznoj situaciji:

– Ako su djeca gotova u školi oko pola 12, roditelj i dalje mora raditi, a djeca nemaju mogućnost biti u boravku. Naprosto, asistentima nije pokriveno da nakon toga ostanu još u boravku. Tu mi uskačemo jer i njima želimo pružiti sve ono što imaju druga djeca.

Boravak je najavljen s početkom u 3. mjesecu sljedeće godine, a trajat će do 12. mjeseca, s time da su pokriveni i ljetni mjeseci što će uvelike olakšati roditeljima.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

TVOJA PRILIKA

Tvrtka Kelteks traži osobe za radno mjesto ‘Proizvodni radnik (m/ž)’