Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Županija ZELENO Podijeli

Udruga Pravica planira i lokalni referendum oko Babine gore:Ima li smisla smetlište na tom mjestu?

Tvrtka KODOS ponovo je u listopadu otvorila natječaj za projektiranje i izvođenje radova na CGO Babina gora iako je u lipnju ove godine bio poništen

Udruga građana Pravica iz Karlovca već se godinama bori protiv toga da Babina gora postane nova lokacija za Centar za gospodarenje otpadom, a kako sada stvari stoje, planiraju i lokalni referendum. Kažu i da je raspisan novi natječaj za izvođenje radova.

Još se ne zna što će biti s Babinom gorom gdje je planiran Centar za gospodarenje otpadom, a iz Udruge Pravica kažu kako je trenutno niz kontradikcija oko tog, kako ga nazivaju – smetlišta. S jedne strane, kaže Mile Sokolić iz udruge, tvrtka KODOS je raspisala je natječaj za izvođenje radova na Babinoj gori, a s druge strane priča se o odustajanju od te lokacije.

-Postoje neke naznake da se ustvari raspravlja o alternativi. Namjerno ili nenamjerno se puštaju opticaj neke informacije da predstavnici grada, odnosno nadležne osobe nude određenim privatnicima sredstva pa da naprave neku vrstu privatnog deponija bliže gradu, izvan Babine gore. S više mjesta smo dobili te informacije i ne znam koliko je točno, ali to je jedan indikator koji sugerira da se razmišlja o nekim alternativama, govori Mile Sokolić.

Bez obzira na priče, iz udruge Pravica imaju planove i za lokalni referendum. Žele dati na izbor stanovnicima grada Karlovca da se sami izjasne ima li smisla postavljati smetlište na Babinu goru.

Danas je predstavljena i knjiga „Tko to neće smeće na vrhu Babine gore“ autora Rade Ljubišića i Jadranke Radatović koji su dio građanske inicijative koja se protivi izgradnji Centra za gospodarenjem otpadom. U njoj je kronologija događaja od 20 godina sa svim dokumentima i važnim segmentima. Dolazi i s brošurom koja je sažetak cijele knjige, a osim tiskanog izdanja, može se pronaći na stranicama Aktiviraj Karlovac. 

 

Pročitajte i ovo

AGLOMERACIJA U ZVIJEZDI

Sutra počinju prvi radovi i polaganje mimovoda u Haulikovoj i Samostanskoj te na Ruskom putu