Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Crna kronika SVE VIŠE PROBLEMA Podijeli

Ulasci u “lijevo” u kružnom toku, žmigavac kad ulaziš a ne izlaziš, sve češće slike na karlovačkim rotorima

Vožnja u kružnom toku ima svoja pravila, a u Karlovcu je rotora sve više

Nedavni sudar na kružnom toku na Rakovcu kao i okolnosti koje su do njega dovele, “napunile” su društvene mreže brojnim komentarima o kulturi vožnje, ali i znanju kad se vozi kroz kružni tok.

Je li točno da je nedavni sudar na Rakovcu skrivio prejako pijani vozač, nije službeno poznato, no da je sve više i trijeznih i pijanih koji se zabune, svjedočimo gotovo svaki dan.

Od vožnje u suprotnom smjeru kakva je zabilježena na kružnom toku na Švarči tijekom prošle godine u nekoliko navrata, pa do sitnih i manje sitnih sudara, nesnalaženja, davanja lijevog “žmigavca” kad se ulazi u kružni tok i dok se po njemu vozi,  a ne davanja kad se izlazi, te sličnih situacija, doista se svašta može vidjeti na našim prometnicama.

Uključite se u raspravu na FB

Mali podsjetnik: Promet se odvija kružno u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Kružni tok je označen prometnim znakom izričite naredbe: , a može imati jednu ili više prometnih traka.

Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku, što u vidu sigurnosti podrazumjeva: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvest bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima.

Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača smjera obzirom da je smjer vožnje jasan. U kružnom toku vozila koja zadržavaju smjer ravno (kružno kretanje) i svoju prometnu traku, imaju prednost!

Kod isključivanja vozila iz kužnog toka potrebno je pratiti uvjete u prometu oko vašeg vozila, pravovremeno uključiti desni pokazivač smjera te obratiti pozornost na opasnost od ometanja smjerova vožnje.

U slučaju više traka unutar kružnog toka, a isključujete se iz lijeve prometne trake u kružnom toku, posebno treba obratiti pozornost na vozila u desnoj jer ista mogu nastaviti vožnju kružnim tokom.

Pročitajte i ovo

GUBI MU SE TRAG

Nestao karlovački nogometni trener Daniel Bićanić. Ako ste ga vidjeli javite na 192