Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Crna kronika S(J)ENKA I NAD POLICIJOM Podijeli

USKOK i policija otkrili kako se radilo za mafiju: Uhićene 23 osobe, zatražen pritvor za 21

PU karlovačka uključena u akciju s “obje” strane

USKOK i policija objavili su danas što znaju i što su napravili u dvije opsežne akcije tijekom jučerašnjeg dana u kojima su pali i neki policijski službenici.

Ono što je zanimljivo jest da je u sve bila uključena i PU Karlovačka i to na obje strane. S jedne strane njeni su policajci odrađivali akciju u suradnji s drugima iz Hrvatske, ali i njeni su policijski službenici bili na njihovoj meti. Svakako najzvučnije ime iz karlovačke PU koje je “palo” u ovoj aferi je ono Senke Staroveški, službenice za odnose s javnošću.

Uhićene su 23 osobe, a za njih 21 je USKOK zatražio pritvor.

Riječki USKOK koordinirao je akciju sa zagrebačkim, a odradili su zapravo dva krim istraživanja. Opis kaznenih djela je impozantan:zločinačkoo udruženje te krivotvorenja isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na trgovanje utjecajem te krivotvorenja isprave u pokušaju, a sve u sastavu zločinačkih udruženja. Sve su k tome odrađivali i USKOK-ovi službenici iz Zagreba te Osijeka, ali i policajci iz Zagreba, Zadra, Karlovca, zatim Ličko senjske, Virovitičko pdoravske, Brodsko posavske i Vukovarsko srijemske županije, njih čak 150.

Prvim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 49-godišnji hrvatski državljanin organizirao i vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem na način da je u zajedničko djelovanje uvezao 18 hrvatskih državljana (31-, 23-, 42-, 54-, 43-, 59-, 49-, 51-, 65-, 48-, 64-, 54-, 24-, 21-, 38-, 36-, 25-, i 21-godišnjaka) među kojima su i policijski službenici te državni službenici u policijskim upravama. Osim navedenih, u planiranju i počinjenju kaznenih djela sudjelovalo je i više drugih nepoznatih osoba.

Sve je trajalo od 2017. do studenog ove godine, a udruženje je djelovalo na području Zagreba te Zagrebačke,  Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Istarske županije. Odrađivali su isprave RH na temelju krivotvorenih isprava Republike Srbije  s podacima dvojnih hrvatsko-srpskih državljana, a fotografijama trećih osoba, za iznos od najmanje 3.500,00 eura po dokumentu. Među navedenim trećim osobama detektirani su i pripadnici srpsko-crnogorskih kriminalnih skupina.

Osumnjičene službene osobe policijskih uprava su putem IS MUP-a RH, bez valjane pravne osnove i razloga, pribavljale podatke o pogodnim identitetima hrvatskih državljana na čija bi se imena mogle izraditi osobne isprave Republike Hrvatske te su takve podatke osobno dostavljali 49-godišnjaku koji je potom pribavljao krivotvorene putne isprava Republike Srbije s podacima hrvatskih državljana, a fotografijama trećih osoba koji su se tim identitetom koristili kao svojim, a na temelju kojih su podnosili zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice i putovnice Republike Hrvatske sukladno kojima su ih nadležna tijela Republike Hrvatske i izdala;
Potom je riječ i o izradi vozačkih dozvola Republike Hrvatske na temelju krivotvorenih vozačkih dozvola Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, za iznos od najmanje 3.500,00 eura po vozačkoj dozvoli. Naime, osumnjičeni 31-godišnjak i 23-godišnjakinja su po uputama 49-godišnjaka u Republici Srbiji pribavljali spomenute krivotvorene vozačke dozvole s prethodno dogovorenim i unesenim identifikacijskim podacima za osobe na koje glase te predavali zahtjeve za zamjenu tih vozačkih dozvola za vozačke dozvole Republike Hrvatske. Odobrenje zahtjeva zaprimljenih u nadležnim policijskim upravama nadzirale su službenice, osumnjičena 51- i 59-godišnjakinja;
omogućavanja prelaska državne granice između Republike Hrvatske i Republike Slovenije bez provođenja granične kontrole za iznos od najmanje 1.400,00 eura po prelasku.

Na opisani način počinjena su kaznena djela zločinačkog udruženja, krivotvorenja isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Protiv krajnjih korisnika navedenih hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica ishođenih temeljem krivotvorenih dokumenata ili na prijevaran način, nadležnim državnim odvjetništvima bit će podnesene kaznene prijave po utvrđivanju njihovog pravog identiteta, dok će dokumenti biti oduzeti i/ili poništeni.
* * *

Drugim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 46-godišnji hrvatski državljanin organizirao i vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja isprava te krivotvorenja isprava u pokušaju na način da je u zajedničko djelovanje uvezao 10 osoba starosti 64, 35, 52, 54 ,59, 48, 29, 41, 40 i 42 godine, od koji je pet osoba državljana Republike Hrvatske, jedna Republike Srbije te četiri dvojni državljani Republike Hrvatske i Republike Srbije. Potvrđeno je postojanje sumnje da je 42-godišnjak u vremenskom razdoblju od 2018. do 2019. godine, s ciljem stjecanja protupravne materijalne koristi, organizirao i vodio spomenuto zločinačko udruženje, koje je djelovalo na području više policijskih uprava.

Pripadnici ovog zločinačkog udruženja su protuzakonito prikupljali i obrađivali osobne podatke državljana Republike Hrvatske s prebivalištima na teritoriju Republike Srbije koji do tada nisu ishodili osobne dokumente Republike Hrvatske te ih, sukladno prethodnim dogovorima, ustupali drugim osobama, a među njima i pripadnicima organiziranih kriminalnih skupina s područja Republike Srbije i Republike Crne Gore, sve radi stjecanja protupravne imovinske koristi u iznosu od 7,5 do 15 tisuća eura po osobi. Potom su, od za sada nepoznatih osoba, pribavljali krivotvorene putne isprave Republike Srbije s upisanim ustupljenim osobnim podacima hrvatskih državljana. Na temelju njih su, uz pomoć naprijed navedenih osumnjičenih osoba, ishodili domovnice i rodne listove u matičnim uredima Republike Hrvatske te dalje podnosili zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice i putovnice Republike Hrvatske, sukladno kojima su ih nadležna tijela Republike Hrvatske i izdala.

Na ovaj način je opisano zločinačko udruženje ishodilo najmanje 137 osobnih isprava Republike Hrvatske.

Počinjena su kaznena djela zločinačkog udruženja, krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja te krivotvorenja isprava u pokušaju u sastavu zločinačkog udruženja.

Protiv krajnjih korisnika navedenih hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica ishođenih temeljem krivotvorenih dokumenata ili na prijevaran način, nadležnim državnim odvjetništvima bit će podnesene kaznene prijave po utvrđivanju njihovog pravog identiteta, dok će dokumenti biti oduzeti i/ili poništeni.

Tijekom jučerašnjeg dana policija je uhitila 23 osumnjičene osobe te podnijela odgovarajuće kaznene prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provedene su dokazne radnje pretraga osoba, pretraga domova i drugih prostorija, pretraga poslovnih prostora i pretraga vozila.

Priopćenje USKOK-a pročitajte ovdje.

Priopćenje policije pročitajte ovdje.

Pročitajte i ovo

PETAK

Vozač koji je “letio” Švarčom ozlijeđen nakon sudara s ogradom obiteljske kuće