Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Karlovac ČIM RIJEŠE PAPIROLOGIJU Podijeli

Uskoro nekonstruktivna obnova prvih pet kuća u Karlovcu. Prva rušenja opasnih zgrada kroz mjesec dana

Obnova zabatnih zidova, krovova i dimnjaka na račun države dio je pilot projekta, a 5 kuća bit će izabrano na području Tušilovića, V. Cerovcu i Popović Brdu

Na prvih pet obiteljskih kuća u južnom dijelu Karlovca koje su u petrinjskom potresu krajem 2020. oštećene, ali imaju zelenu naljepnicu, uskoro će započeti obnova nekonstruktivnih dijelova. 

Potvrdio je za RM dogradonačelnik Karlovca Ivan Mrzljak. Te kuće bit će dio pilot projekta Ministarstva graditeljstva.

-Ministarstvo je odabralo da taj pilot projekt bude prvo odrađen ovdje u Karlovcu i to na južnom dijelu grada tj. na onim dijelovima koji su u ratu bili okupirani. Znači, radi se o Tušiloviću, Vukmanićkom Cerovcu i Popović Brdu. Mi smo izvođaču radova dali popis kuća na tom području na kojima treba obnoviti nekonstruktivne dijelove. Oni će s tog popisa uzeti pet kuća i kao pilot projekt ih obnoviti. Vjerujemo da će to vrlo brzo krenuti, a postupak će ići preko Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

A ukupno su na popisu ovog pilot projekta 243 objekta sa zelenim naljepnicama čiji su vlasnici odlučili da im država popravi nekonstruktivne dijelove tj. krovove, pregradne i zabatne zidove, krovne vijence i dimnjake.

Od 18 zgrada za rušenje 11 je u fazi izrade elaborata, a za 7 vlasnici nisu dali 100 % suglasnost

Kroz mjesec dana, nada se Mrzljak, moglo bi doći i do prvih rušenja neke od ukupno 18 zgrada koje su u potresu potpuno uništene i opasne. Radi se o zgradama u užem i zaštićenim dijelovima Karlovca – Zvijezdi, Rakovcu, Baniji i Dubovcu. Šest zgrada je u vlasništvu države koja za njih naručuje elaborate za rušenje, a ostale su u privatnom ili mješovitom vlasništvu. Za njihove elaborate i sve potrebne suglasnosti pobrinut će se Grad.

Sveukupno, kaže Mrzljak, naručeno je 11 elaborata za rušenje.

-Za sedam zgrada, a to su uglavnom zgrade u vlasništvu više fizičkih osoba, nismo dobili suglasnost od svih suvlasnika da se zgrade mogu ukloniti, kaže Mrzljak. Zbog toga će o njihovoj sudbini odlučivati građevinska inspekcija.

Rušenje zgrada u ingerenciji je Ministarstva graditeljstva.

U Karlovcu u potresu oštećeno 1234 stambenih jedinica tj. 1018 zgrada

I ovo sve je samo dio obimnog posla koji se u četiri tima obavlja u gradskoj upravu po pitanju saniranja šteta od potresa.

Mrzljak podsjeća da su u Karlovcu oštećene 1234 stambene jedinice tj. 1018 zgrada je dobilo naljepnice i to: 54 zgrade crvenu, 189 žutu od čega je 99 privremeno neupotrebljivih i 90 na kojima su potrebne hitne intervencije, i 767 zelenu naljepnicu od kojih je 359 bez ograničenja, a 407 ih je s preporukom. Potpuno upotrebljivo odnosno s bijelom naljepnicom u Karlovcu je 15 zgrada.

Nakon što je državni mobilni tim završio svoj petodnevni boravak u Karlovcu, Grad je osnovao svoj vlastiti koji i dalje, u prostoru Inkasatora, radi na obradi zahtjeva za obnovu objekata sa žutim i crvenim naljepnicama. Ukupno je mobilni tim kontaktirao s 241 građaninom i obradio 54 njihovih zahtjeva. Dodatnih 20 zahtjeva obradio je gradski tim.

Foto: Ilustracija/Arhiva RM

Pročitajte i ovo

KNJIGA O POVIJESTI

Predstavljena monografija “Stotridesetsedma”: Brigada koja je držala potez od Korane do Kupe