Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Karlovac RAZVRSTAVANJE KOŠTA Podijeli

Uskoro promjena cijene odvoza otpada u Karlovcu. Mandić: Učinit ćemo sve da to ne bude veliki udar na građane

Na Gazi je danas započela podjela smeđih spremnika za biootpad. Njih 1100 prvo će dobiti stambene zgrade, a onda i obiteljske kuće

U Karlovcu je, na Gazi, započela podjela ukupno 1100 smeđih spremnika od 80 do 360 litara za biootpad. Istovremeno tvrtka Čistoća dijeli i biorazgradive vrećice u koje se taj otpad sakuplja.

Prvo su na redu stambene zgrade, kaže direktor Tomislav Polić.

-Podjela spremnika je započela s Gradskom četvrti Gaza, sljedeći tjedan nastavljamo s iduće dvije gradske četvrti tako da bi uskoro vrijeme podijelili po svim gradskim četvrtima kolektivnom stanovanju, a nakon toga idemo i u podjelu pojedinačnom stanovanju.

Kako ne bi bilo zabune što spada pod biootpad Čistoća Karlovac građanima dijeli i info letak s pojašnjenjem što smije, a što ne smije u smeđe kante.

-U smeđe spremnike mogu ići kuhinjski i vrtni otpad. Pod kuhinjski spadaju ostaci voća i povrća, ljuske od jaja, vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate i slično. Pod vrtnim otpadom se smatra uvelo cvijeće, grančice, lišće, otkos trave ili živice, zemlja iz lončanica i slično. Naglašavamo da se u biootpad ne smije odvajati termički obrađena hrana, a ni meso, riba, kosti, mliječni proizvodi, ulje, masti niti kartonska, plastična ili staklena ambalaža, naglasio je Polić.

Nova odluka o otpadu uskoro na javnom savjetovanju, prijedlog novih cijena do proljeća 2022.

Smeđi spremnici, zajedno sa žutima, zelenima i plavima prije toga, ukupno su vrijedni 7 milijuna kuna. Nabavljeni su najvećim dijelom EU novcem zbog čega odvoz otpada u proteklom razdoblju, od 2013., u Karlovcu nije poskupljivao. No, novi je zakon o gospodarenju otpadom stupio na snagu pa Grad Karlovac mora donijeti i novu odluku do kraja siječnja iduće godine. A hoće li doći i do poskupljenja odvoza otpada, gradonačelnik Damir Mandić kaže:

-Već sada mogu najaviti da ćemo Odluku sukladno zakonu pustiti u javno savjetovanje krajem rujna. Nakon što donesemo odluku krajem siječnja, gradska tvrtka Čistoća ima rok od tri mjeseca za prijedlog odluke o varijabilnom dijelu cijene. Mi ćemo stvarno učiniti da, i ako dođe do povećanja, to ne bude veliki udar. Po nekim našim procjenama on zaista ne bi trebao biti velik, rekao je Mandić.

Iduća tri mjeseca biootpad iz Karlovca odvozit će se kod koncesionara u Draganić, a u tom periodu bit će jasnije i koliko će tog otpada Karlovčani prikupiti. (T.P.)

Pročitajte i ovo

TVOJA PRILIKA

Tvrtka Kelteks traži osobe za radno mjesto ‘Proizvodni radnik (m/ž)’