Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Život TAKVO JE VRIJEME Podijeli

Karlovačka bolnica: Uz gripu i sve ostale viruse u tijeku epidemija bronhiolitisa. Najmlađi na udaru

Na karlovačkoj pedijatriji liječi se dvoje novorođenih

U more virusa koji se zimi pojave, ove godine se pridružio i koronavirus. Oboljelih srećom, za sad nema, ali to ne znači da liječnici, posebno oni na pedijatriji karlovačke bolnice nemaju posla. Ova sezona prepuna je virusa, a najveći problem je bronhiolitis.

Odjel pedijatrije je u potpunosti popunjen dječicom od tek mjesec dana do 15 godina. Boluju od upala pluća uzrokovanih gripom, tipičnih upala pluća koje se javljaju tijekom cijele godine, bakterijskih upala pluća.

-Nemamo samo to, imamo i drugih infekcija na odjelu koje liječimo antibioticima, ima i dosta gripe pa i gripoznu upalu pluća, ali i imamo i adenovirozu. To je bolest koja ide s respiratornim i probavnim simptomima, tako da ima obilje infekata, rekla je za Radio Mrežnicu voditeljica odjela dr. Marija Spajić.

U jeku je epidemija bronhiolitisa od kojeg obolijeva i novorođenčad

Ove godine manje je atipičnih upala pluća među djecom, a veći problem trenutno predstavlja bronhiolitis – akutna virusna infekcija donjeg dijela dišnog sustava u djece.  Epidemija traje već nekoliko mjeseci.

-To je respiratorni sincicijski virus kojeg imamo mogućnosti dokazati kao i gripu brzim testom u našoj ustanovi i imamo, malu sitnu djecu. Što je dijete manje to je bolest teža, treba potpora kisikom, trebaju brojne inhalacije, učestalo odstranjivanje sekreta iz dišnih puteva.

Bronhiolitis se pojavljuje krajem godine i prisutan je sve do svibnja, često epidemijski i pretežno kod djece mlađe od 18 godina. Najveće probleme izaziva kod dojenčadi. Na karlovačkoj pedijatriji upravo se liječe dvije od kojih je jedna primljena s tek 28 dana, potvrdila je dr. Spajić.

-Može se, na žalost, razboliti i novorođenče ako je u kontaktu s virusom tako da što su manji to je klinička slika teža. To je problem, djeca od 2, 3 ili 4 godine idu u ustanovu i donesu taj virus kući, predaju mlađem bratu ili sestri i ta djeca se razbole, kaže dr. Spajić i zbog toga preporuča da dok traje epidemija bronhiolitisa roditelji novorođenčeta starije dijete ne šalju u vrtić.

Teško, ubrzano disanje, temperatura i hroptanje u prsima znak za odlazak liječniku

-U tih prvih pola godine, ako je to ikako moguće, bilo bi dobro da to starije dijete ne posjećuje ustanovu gdje je stvarno rasadnik raznoraznih uzročnika.

Za bronhiolitis lijeka nema. Roditelji bi trebali već kod kuće mališanima pomoći da pročiste dišne puteve, smanje tjelesnu temperaturu i osiguraju im dovoljan unos tekućine. No, ako ništa od toga ne pomogne i primjete simptome poput teškog disanja, a djeca su sve letargičnija, moraju posjetiti liječnika.

-Nema panike. Kad je malo dijete do godine dana, ali prije svega djeca do 6. mjeseci, ukoliko teško dišu, snažnije i ubrzanije, uz to ide i temperatura, čuje se kako hropti u prsima, onda je to razlog da se posjeti liječnika, naglašava dr. Spajić.

Pročitajte i ovo

PRIPREME ZA SISVETE

Zelenilo na groblju Jamadol do subote besplatno prevozi ukrasna zrnca