Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Život PUKA SLUČAJNOST Podijeli

Vatrogasci sami primjetili požar na Bosanskom magazinu u Zvijezdi. Policija istražuje uzrok. Ne isključuju ljudsku aktivnost

Gorio je dio u kojem nije bilo stvari. Skladište Gradskog muzeja ostalo je netaknuto

Doslovno sreća spasila je Bosanski magazin u povijesnoj karlovačkoj Zvijezdi od potpunog uništenja u požaru koji je iz još uvijek neutvrđenih razloga planuo u subotu rano ujutro.

Požar u Zvijezdi slučajno su primjetili sami vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe koji su se baš vratili s intervencije, potvrdio nam je zapovjednik Miroslav Rade.

-Zanimljivo je da u stvari nije bilo dojave, nego smo slučajno iz naših prostorija primjetili dim i neku čudnu svjetlost u Zvijezdi. Dečki su sjeli u navalo vozilo i otišli provjeriti o čemu se radi, kaže Rade.

I imali su što za vidjeti. -Aneks Bosanskog magazina, ne sami Bosanski magazin bio je cijeli u plamenu. Površina požara je bila na površini od 17×20 metara, u rasplamtaloj fazi. Cijelo krovište i gornji kat su bili u plamenu.

Intervencija je bila zahtjevna i trajala je duže od 24 sata, sve do nedjelje u podne. Vatrogasci su nakon lokaliziranja požara, svako malo obilazili taj prostor.

-U nekoliko su se navrata grede izdimljavale, a bilo je i pojave vatre na njima. Nakon višestrukog obilaženja tih greda je požar i ugašen.

Samo pola sata kasnije izgorio bi i povijesni Bosanski magazin

Krov je na tom dijelu zgrade potpunosti izgorio kao i strop prvog kata. U njemu na srećom nije bilo ništa vrijedno.

Da nije bilo karlovačkih vatrogasaca i njihove brze reakcije, šteta bi vrlo brzo postala nemjerljiva, ističe zapovjednik Rade.

-Sreća je da smo to primijetili, pohvaljujem djelatnike koji su to ujutro u 5 sati primjetili jer nije bilo nikakvih dojava građana. Mogla je biti puno veća šteta da se taj požar proširio. Kroz nekih pola sata bi bio zahvaćen cijeli skladišni prostor povijesnog Bosanskog magazina. Izgubili bi jednu vrijednu povijesnu građevinu.

Bosanski magazin nalazi se na Josipovom bastionu, jedinom očuvanom na karlovačkoj Zvijezdi. Magazin je država na upravljanje dala Veleučilištu. Prostor koji je izgorio treba u budućnosti postati studentska menza, a sam Magazin interpretacijski centar namijenjen turistima.

Nakon 116 godina Karlovački gradski muzej seli svoje skladište iz Bosanskog magazina

U tom, povijesnom dijelu Bosanskog magazina Gradski muzej Karlovac ima svoje skladište.

-Dio Bosanskog magazina koji ne koristimo se zapalio. Povijesne strukture nisu oštećene već samo pregradbeni dijelovi koji nama nisu od kulturno – povijesno zančenja te bi oni ionako s vremenom bili uklonjeni. Ono što se u Bosanskom magazinu nalazi su naši muzejski predmeti i muzejska pomagala. Naši predmeti nisu stradali, a uskoro se iz Bosanskog magazina selimo u novi depo, rekla je za RM glasnogovornica Muzeja Josipa Vukelić.

Policija i dalje istražuje požar

Sele u malu poštu u Novom Centru i to nakon više od jednog stoljeća.

-Nakon 116 godina. Na tome sad cijeli Muzej intenzivno radi. Selimo se na prostor pošte u Novom centur. Bit ćemo na prvom katu.

Preseljenje će potrajati jer radi se o zahtjevnom postupku.

-Jer selidbi prethodi jedan složeni proces čišćenja i fumigacije predmeta, no taj novi prostor će imati sve sigurnosne i mikroklimatske uvjete koji su muzejskim predmetima potrebni. To znači da će prvi puta od 1904. godine Muzej imati adekvatne depoe i predmeti će biti zaštićeni i imat će siguran smještaj, naglašava Vukelić.

A što je uzrokovalo požar policija još istražuje. Ne isključuju ljudsku aktivnost ili postupanje.

Pročitajte i ovo

DANI GLJIVA

Izložba gljiva u ZILIK-u do večeras, a Gljivarski tjedan do 15. listopada