Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  26C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  25C° Slunj

Županija BLAGDAN ZAŠTITNIKA Podijeli

“Vatrogasci su jako hrabri, gase požare i spašavaju nas sve”

Karlovački vatrogasci od danas dobili i novi kolektivni ugovor

Karlovački vatrogasci obilježili svoj dan, družili se s klincima koji kažu da su oni jako hrabri. Uz hrabrost, danas su dobili i novi kolektivni ugovor. 

Dan sv. Florijana, svog zaštitnika karlovački su vatrogasci danas obilježili raznim aktivnostima za vrtićance i osnovnoškolce u svom vatrogasnom centru.

“Želja nam je da djeca vide kako je to biti vatrogasac, a možda se netko odlučiti i raditi ovaj plemenit posao”, poručio je zapovjednik, Miroslav Rade.

Djeca različitih uzrasta bila su oduševljena radionicama spašavanja u prometu, zip lineom, poligonom na kojem su spašavali medu, potražnim psima, a imali su i priliku biti pravi mali vatrogasci i ugasiti požar u kuhinji.

Vatrogasci su i izrazito cijenjeni u Karlovcu, a oni to svakodnevno i dokazuju svojim radom, spremnošću i žrtvom:

– Grad Karlovac definitivno stoji iza svoje Javne vatrogasne postrojbe. Svoj status imamo, a to smo i dokazali u više intervencija zadnjih godina, što od poplava, što od potresa, ističe zapovjednik.

A jedna od najvećih atrakcija danas bio je i potražni pas Didi. Djeca su ju nagradila pljeskom, a ona je sve njih glasno pozdravila jednim vau. Sve ovo omogućio je Nikola Bakale, vodič spasilačkog psa u K9 timu.

Psi su vrlo korisni, vrlo vrijedni, no potrebno je mnogo rada i truda, čak do 2 godine dresure. No, pomoć koju daju vatrogascima od velikog je značaja za spašavanje života:

– Ako se dogodi potres ili eksplozija plina, ako dođe do odrona zemlje, psi su uvijek tu prvi koji spašavaju unesrećene. Zato smo tu, zato se obučavamo, dodaje Bakale.

A kako izgleda posao vatrogasca iz dječje perspektive, rekla nam je mala Ruta, učenica OŠ Braće Seljan: 

– Danas sam naučila kako nikada ne smijemo gasiti požar u kuhinji vodom. Vidjela sam i psa. On je jako brzo pronašao svoju poslasticu, ali inače traži ljude. Oni su jako hrabri i spašavaju živote drugima, govori Ruta koja je bila oduševljena aktivnostima s vatrogascima.

A upravo danas, na svoj dan potpisali su i novi kolektivni ugovor s Gradom.

Između ostalog, novi ugovor donosi povećanje s pet na deset posto dodataka za posebne uvjete rada, ali i uvođenje naknade za topli obrok.

– Ovaj kolektivni ugovor nije povećanje prava, nego ono što karlovačkim vatrogascima uistinu i pripada, a svi mi svjedočimo koliko su nam koliko su nam vatrogasci, ali i druge žurne službe, važne i vrijedne, istaknuo je gradonačelnik Mandić prilikom potpisivanja.

L. Grčić

Pročitajte i ovo

SUPER

Orlovačke dječje igre okupile brojne mališane