Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Hrvatska VELEPOSLANIK U ETŠ Podijeli

Veleposlanik Izraela Ilan Mor u Karlovcu: Izrael je čudo, nismo idealni, ali smo dobri. Ukrajina i Rusija? Važna nam je sigurnost židovske zajednice u ovim zemljama

Ilan Mor održao je predavanje učenicima Ekonomsko turističke škole u Karlovcu

Izrael je čudo, ali nismo savršeni. Morali smo izgraditi svoju državu iz nule, a s druge strane braniti se. Zemlja se mjeri ne samo po broju aviona i podmornica, već koliko je društvo snažno kad izazovi stižu izvana, a nas to spaja. 

Poručio je to s predavanja u Ekonomsko-turističkoj školi u Karlovcu izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor. U više nego zanimljivom predavanju učenicima koji se školuju za hotelijersko turističke tehničare iznio je niz zanimljivih, što poznatih ili manje poznatih podataka o državi uspostavljenoj 1948. godine, 14. svibnja.

Holokaust ili “šoa” nije jedina asocijacija na Izrael i židovski narod, iako je najčešća, no činjenica da Židovi imaju svoju državu u koju su dobrodošli svi njihovi sunarodnjaci iz svih zemalja svijeta, osobito je zanimljiva. Kako navodi veleposlanik Mor, “odgovorni smo za sudbinu Židova u cijelom svijetu”.

Izrael danas jedna je od vodećih zemalja u ekonomiji, poljoprivredi, turizmu, razvoju umjetne inteligencije, a kako se čulo, ekonomski rast ove države lani je dosad najveći. – Čudo jesmo, nismo savršeni, dobri jesmo, ali činimo sve da budemo bolji.

-Zamislite kako je živjeti pod stalnom prijetnjom terorizma, u okružju muslimanskih zemalja, ne ići primjerice, u vožnju autobusom, zbog prijetnje bombi, trebali smo preživjeti, rekao je veleposlanik. -Terorizam se koristi da nas se oslabi, no promjena je zadnjih par godina vidljiva i Izrael postaje sve uspješniji, država koja je samodostatna i koja je preživjela. – Za demokraciju se treba boriti svaki dan, no isto tako nekad se čine stvari koje nisu demokratske kako bi se zaštitilo i očuvalo tu istu demokraciju.

Veleposlanik Mor karlovačkim je učenicima objašnjavao i problem “fake news”-a koji je recept za anarhiju, kako je rekao, ali ih i dobronamjerno upozorio da im ruka ne bude laka kad pišu po društvenim mrežama. – Budite pažljivi kad ih koristite, internet pamti. a sloboda govora nije kad kažete sve želite, najbolje to vidimo upravo po društvenim mrežama u kojima vidimo anarhiju.

Izrael danas postao je činjenica na Srednjem istoku, snažna zemlja čiji primjer najbolje pokazuje da je Izrael rješenje, a ne problem.

Postoji puno razloga za posjet ovoj zemlji, nizao je veleposlanik, a nije to samo vjerski turizam koji je kod Hrvata i najčešći razlog.  Odgovarajući na pitanja učenika o sustavu obrazovanja u svojoj zemlji, karlovačkim je srednjoškolcima otkrio da njihova generacija u Izraelu sa 17 i 18 godina, po završetku srednje škole, ide u vojsku, muškarci 3, a žene 2 godine. – To je ono što ih formira, služe svojoj zemlji, vraćaju “dug”, a doista se svatko od njih u vojsci može pronaći i kasnije nastaviti svoj put upravo u tome. Oni koji ne ostaju u vojsci, kreću na fakultete na koje stižu kao već izgrađeni ljudi, naučeni na odgovornost i timski rad, objasnio je Mor.

Dotaknuo se i izraelske tajne službe Mossad i njegove uspješnosti, a spomenuo i da je jedan od prvih donesenih zakona novoformirane države Izrael bio taj da se osigura lov na naciste. Slučaj Adolfa Eichmanna, tvorca “konačnog rješenja” tek je jedan u nizu uspjeha ove službe.

Spomenuo je i “teoriju urote”, kako je rekao, da Židovi žele vladati svijetom i kontroliraju ga, a koje se osobito čuju u vrijeme koronavirusa i nazvao ih “dalekim od realnosti”.

Sigurnost židovske zajednice i sada, kako u Ukrajini, tako i u Rusiji, najveća je njihova briga, rekao je veleposlanik odgovarajući na pitanje Radio Mrežnice o stavu Izraela u ukrajinskoj krizi.

-Postoji velika židovska zajednica i u Ukrajini i u Rusiji i nama je njihova sigurnost bitna, kazao je Mor.

Napomenuo je da je Izrael usmjeren ka SAD-u prije svega, potom EU, ali ima i dobre odnose s Rusijom.

Inače, veleposlanik  se prije dolaska u ETŠ susreo i s karlovačkom županicom.

Za sve su zaslužni Tena Bunčić iz Udruge “Židovi u Karlovcu”, ali i profesorica iz Ekonomsko turističke škole Tatjana Protulipac koja svoje učenike uči praktičnoj povijesti i otvara im vidike za povijesna događanja.

Pročitajte i ovo

LUDO VRIJEME

Jak vjetar nosi sve pred sobom, tradicionalno u dijelovima Karlovačke županije “odnio” i struju