Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

  • weather-image

    20C° Karlovac

  • weather-image

    20C° Duga Resa

  • weather-image

    19C° Ogulin

  • weather-image

    20C° Ozalj

  • weather-image

    19C° Slunj

Hrvatska OVO NIJE DOBRO Podijeli

Velik broj djece trpi psihičke posljedice zbog pandemije, raste nasilje i seksualno zlostavljanje

Hrvatsko psihijatrijsko društvo iznijelo zabrinjavajuće podatke

Veliki broj djece trpi psihičke posljedice pandemije. U tom periodu drastično je povećano i nasilje u obitelji, kao i zanemarivanje te seksualno zlostavljanje djece, a uz sve, nacija se suočava s golemim problemom velikog porasta ovisnosti o alkoholu, ilegalnim supstancama, kockanju i klađenju. To pokazuju statistike i istraživanja, među ostalim, i rezultati novog istraživanja Hrvatskog psihijatrijskog društva.

S obzirom na te alarmantne podatke, u sklopu Nacionalne kampanje za mentalno zdravlje ČUJEM TE #ISPODPOVRŠINE u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Udruge za prevenciju depresije i suicida – Životna linija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, kojom se želi podići svijest o depresiji i suicidalnosti, održan je drugi online panel posvećen temi obiteljskog nasilja i ovisnosti, piše Tportal.

U Poliklinici vidimo sve više djece koja su žrtve nasilja u obitelji ili seksualnog zlostavljanja. Podaci MUP-a kažu da je u odnosu na 2019. godinu u prvih pet mjeseci zlostavljanje djece poraslo za 27 posto, a lani je u odnosu na 2019. kazneno djelo kršenja djetetovih prava, odnosno, fizičko i emocionalno zlostavljanje, poraslo za 32 posto, dok se seksualno zlostavljanje povećalo za čak 67 posto. Istodobno, veliki broj roditelja osjeća anksioznost i povišenu razinu stresa. Teško je biti i roditelj i dijete u ovim vremenima, i apsolutno moramo podržati djecu i roditelje u njihovim odgojnim praksama – rekla je tijekom panela prof.dr. Buljan Flander, ističući podatke iz istraživanja koje je radila tijekom ožujka i veljače ove godine na 22.000 zagrebačkih učenika, i koji pokazuju da više od polovine djece ima osjećaj beznađa i tuge uz strahove od neuspjeha, devet posto ih ima klinički značajnu anksioznost i depresivnost, a čak 14 posto njih ima klinički značajne simptome iz okvira posttraumatskog stresnog poremećaja.

Problemi roditelja s ovisnošću uvelike se odražavaju na cijelu obitelj i razaraju je, pa je dr. Ćelić istaknuo da je u ovom trenutku u Hrvatskoj oko 40.000 ovisnika o kockanju, sa stalnom tendencijom porasta. U pandemiji je značajno je porasla i konzumacija alkohola te ilegalnih supstanci.

– Situacija nikako nije dobra. Šira javnost problem ovisnosti percipira tek kada ona postane socijalno upadljiva, do tada je uopće ne primjećuje, a obitelj ovisnika o kockanju najčešće je razorena i teško ranjena, i njima treba pomoć. Ujedno, tu su i društveno prihvatljive ovisnosti, poput one o alkoholu, i brojke kažu da je u Hrvatskoj 250 tisuća ovisnika o alkoholu. To je ogromna brojka – rekao je dr. Ćelić.

Problem ovisnosti, što je posebno zabrinjavajuće, direktno pogađa i djecu, koja se sve više okreću konzumaciji marihuane.

– Razlozi za početak konzumacije najčešće su znatiželja, dosada i potreba za pripadanjem grupi, s tim da se taj početak konzumacije marihuane veže uz sve mlađe dobne skupine. Emocije koje su pratile pandemiju su najprije strah, a kasnije dosada i apatija. Upravo je dosada čest razlog početka konzumacije marihuane kod djece. Uz sve, prošle smo godine prvi puta primijetili da nam se mladi javljaju zbog poremećaja vezanih uz anksioznost i stres – istaknula je na panelu prof.dr. Kušan Jukić.

Ako vas zanima panel, pogledajte ga ovdje

Pročitajte i ovo

PROGNOZA

Jake oluje po Europi uzele 13 života. Vrijeme kod nas danas kišno s grmljavinom, svi se nadaju bez nevremena