Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  30C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Karlovac AZBEST Podijeli

Vijećnica Bolarić Mandiću zbog azbesta u Gornjem Mekušju: Zabrljali ste! Mandić: Nismo, postupamo odgovorno i po zakonu

Vijećnica Živog zida planira nastaviti ‘kopati’ po temi azbesta u bivšoj vojarni u Gornjem Mekušju

Zabrljali ste, poručila je živozidašica Anita Bolarić gradonačelniku Karlovca Damiru Mandiću nakon što je zatražila da se s dnevnog reda današnje sjednice vijeća skine točka o javnoj nabavi kojom se traži novi izvođač radova odvoza i poravnanja terena poslovne zone u Gornjem Mekušju.,

Podsjetimo, Grad je raskinuo ugovor s izvođačem koji je dobio posao rušenja bivših vojnih objekata, jer ni nakon dva produženja roka nije dovršio posao.

Živi zid je i na prošloj sjednici upozorio na problem azbesta kojeg je ostalo na prostoru.

– Kako sad vi mislite to poravnavati, sve ćete poravnati i nebitno je gdje je taj azbest. Zna se točno koliko ga je bilo, on nije odletio. Sa 104 tisuće kvadrata azbesta nije moglo nestati. Ili je bio na podu ili je bio na krovu. Tamo je, nije odletio. Kako ste vi rekli 500 kila azbesta da je uklonjeno to ne može biti na toliko velikom prostoru. Zanima me što dalje, hoće li mještani Mekušja ispaštati i oboljevati zbog nečijeg nemara?

Bolarić ne kani, kaže, odustati od te tema. Grad za dva tjedna očekuje analizu ostalog materijala. Tada će se znati je li u zoni Gornje Mekušje ostao građevinski otpad ili građevinski materijal, pojasnio je gradonačelnik.
Postupamo maksimalno odgovorno, naglasio je.

– Pogotovo jer se radi o azbestu kao materijalu koji ima svoje štetno djelovanje i to odgovorno tvrdim. Stanovnicima Gornjeg Mekušja, ali i cijelog grada mogu samo poručiti da smo maksimalno ozbiljni i odgovorni.

Izbor novog izvođača radova treba uslijediti jer je Grad projekt komunalnog uređenja te zone kandidirao za 8,5 milijuna EU novca. Odgovor da je sve po zakonu i odgovorno odrađeno Bolarić nije zadovoljio.

– Da ste ozbiljni u svemu angažirali bi tvrtke koje su licencirane za azbest. Grad je vlasnik toga, Grad je naručio inženjera, investitora…znači i po tome je Grad kriv. Znam da želite prebaciti krivnju i na inženjera i na izvođača, to ste mi rekli na sastanku. Zabrljali ste. I da li je osam milijuna kuna vrijednije od nečijeg života koji će umrijeti od raka.

– Nismo zabrljali, dapače, mislim da je ovo primjer kako se odgovorno odnosi prema gradskom vlasništvu i vlastitim građanima, zaključio je Mandić.

Pročitajte i ovo

PRIJE SVEGA

Sutra zatvoren Ruski put: “Snimat” će situaciju u karlovačkom podzemlju