Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Karlovac TOP TEMA Podijeli

Vijećnici traže odgovore oko poplave, ali i odgovornost gradonačelnika: Na box barijere s pijeskom možemo računati, vatrogascima vjerujemo

Vijećnika Ribića je iznerivralo što se stalno govori “Hvala ovima, hvala onima”, a ne promišlja se kritički gdje su greške

Procjena vodostaja bila je neprecizna, a za to ima više razloga: količina oborina, element kiše na Korani, ali i ispust s HE Lešće u noći sa subote na nedjelju. Tuljci su bili neuspio pokušaj, a najviše smo polagali u procjene vatrogasaca i ubuduće će biti tako. Za brze reakcije box barijere punjene pijeskom su ono na što se može računati. 

Poručio je to danas s aktualca karlovačkog Gradskog vijeća gradonačelnik Damir Mandić odgovarajući na upit vijećnika Alenka Ribića ( DP) i Draženke Polović ( Možemo), te nezavisnog Tomislava Novaka koji su, sasvim opravdano, tražili krivce za poplave i štete koje su Karlovčani doživjeli prošlog vikenda.

Jesmo li se nekom zamjerili kad imamo takve devastacije

Ribića je, kao čovjeka koji je tijekom profesionalne karijere bio član niza stožera, zanimalo kako je uopće došlo do krive procjene vodostaja, ali i što je stožer Civilne zaštite na kraju zaključio.

Polović je dodala da su upravo poplavljena naselja godinama zanemarivana od gradske vlasti, a upitala je i je li se Karlovac nekome zamjerio u državnim institucijama kad imamo takve devastacije. Novak je pak inzistirao na gradonačelnikovoj odgovornosti za poplave i to barem djelomičnoj, ali i upitao zaslužuju li mještani naselja Brodarci ispriku.

– Da, procjena Hrvatskih voda je bila netočna, bio je tu element kiše na Korani, ali i dio s HE Lešće s koje je ispušten preljev. Nisam stručnjak, no vidim da će biti problema s količinama padalina koje je teško predvidjeti, odgovorio je Mandić.

Vatrogascima se vjeruje

Tuljke je nazvao neuspjelim pokušajem i ustvrdio da će i dalje, ubuduće, vjerovati vatrogascima koji su na terenu, ali i da u brzim reakcijama box barijere punjene pijeskom su nešto na što se može računati.

Dok se ne završi projekt nasipa, ništa od sigurnosti, rekao je Mandić

Dotaknuo se i Ribićeve opaske oko izjave direktora Hrvatskih voda koji je naveo da su na području Brodaraca neriješeni i imovinsko pravni odnosi, pa kazao da je on primio delegaciju građana, da se krenulo u novo projektiranje, a jesu li zahtjevi građana opravdani ili ne, on ne zna.

Najavio je i da će kroz 2 do 3 tjedna pozvati mještane naselja Brodarci kako bi se konkretiziralo i komentiralo što je bilo i što se može dalje činiti.

Ribića iznerviralo “Hvala vatrogascima, hvala ovo, ono… Nema hvale tu za nekog tko radi svoj posao”

A dijelom je Ribiću odgovorila dogradonačelnica i šefica stožera Ivana Fočić navodeći kronologiju rada uz zahvalu vatrogascima i svima na angažmanu, što je Ribića iznerviralo jer smatra da je nepotrebno zahvaljivati nekome što radi svoj posao. Onda je dogradonačelnici dao “packu” kazavši da se u raščlambi događaja treba točno navesti probleme i da ona mora biti kritična, a ne stalno govoriti “Hvala, hvala”. 

-Ne treba se zahvaljivati specijalcima ATJ Lučko jer su došli na Lemić Brdo, to im je posao. Tako i ovo, rezolutan je bio Ribić.

Mandić je podsjetio i da je 12 kilometara bila duga “nebranjena fronta” uz Kupu od Selca do Rečice, ali i da su pred Karlovcem, do okončanja radova na obrani od poplava, ali i nasipa, zahtjevna vremena.

Pročitajte i ovo

M BROTHERS USPJEH

Steak goveda uzgojenog na Kordunu osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu: Išli smo za “probu”