Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  26C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Karlovac KARLOVAČKI AKTUALAC Podijeli

Vijećnik Golubić (SDP) pozvao DORH da se pozabavi temom zida i hotela na Korani

Smatra da su prekršane odredbe Zakona o financiranju političke aktivnosti te Kaznenog zakona, za koje su visoke novčane i zatvorske kazne

Zid na Korani, očekivano, je bio top tema aktualnog sata na današnjoj sjednici Gradskog vijeća u Karlovcu. Temu je započeo SDP-ov vijećnik Dubravko Golubić koji pozvao i državno odvjetništvo da se njome pozabavi.

Zbog izjave Nikole Hanžela na TV-u da mu je obećano da će moći graditi hotel drugačiji od starog projekta Golubić, naime  smatra da su prekršne odredbe Zakona o financiranju političke aktivnosti te Kaznenog zakona.

– Ovdje se radi o ozbiljnim stvarima. Gospodin Hanžel je direktno u kamere rekao da mu je karlovački HDZ obećao da će moći graditi hotel drugačiji od starog projekta. Župan Jelić je demantirao da je to rekao, vi sad demantirate ovdje da je rekao. Znači, ili gospodin Hanžel laže ili mu je netko s ove strane obećao, rekao je Golub nakon što mu je gradonačelnik Mandić odgovorio da nitko nikome ništa oko hotela nije obećao.

Je li bilo trgovanja političkim utjecajem i kršenja Zakona o financiranju političkih aktivnosti

Na to je Golubić pročitao članak 23.  Zakona o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe koji kaže da “političke stranke, zastupnici nezavisnih manjina, nezavisni članovi predstavničkih tijela jedinice lokalne i područne samouprave, nezavisne liste i kandidati ne smiju obećavati političke ili druge protuusluge, povlastice ili osobne koristi bilo koje vrste fizičkim i pravnim osobama pri prikupljanju donacija za financiranje svog djelovanja. Propisana kazna za one koji krše ovaj članak je 50.000 do 500.000 kuna za političku stranku i 10.000 do 20.000 tisuća kuna za ovlaštenu osobu za zastupanje političke stranke”.

– Ovo je po meni poprilično ozbiljno, ustvrdio je Golubić pa iščitao i članak 295. Kaznenog zakona – Trgovanje političkim utjecajem u kojem stoji: “Tko iskorištavanjem svog službenog ili društvenog položaja i utjecaja posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina”.

– Sad vi razmislite, ja bih tužio gospodina Hanžela da ga demantiram. Mislim da je ovo stvarno za zamisliti se, a mislim da bi državno odvjetništvo moglo po službenoj dužnosti moglo malo preispitati ove izjave koje su bile na televiziji, rekao je Golubić.

– Vaše sumnje koje ovdje izričete ja se slažem da su to, ako su opravdane, sumnje za koje postoji onaj tko bi ih valjda trebao provjeriti ili ne. Ja mogu samo ponoviti da ni u jednom trenutku osobno nikome ništa nisam obećao, a pogotovo nisam trgovao političkim utjecajem ili svojom ulogom u društvu ili s moći, odgovorio mu je Mandić.

Do 1998. Hotel Korana bio je u vlasništvu Grada Karlovca, sporazumom je darovan tvrtki Korana d.d.

Korak dalje u raspravi napravio je nezavisni vijećnik Davor Petračić. – Dogodio vam se crni labud s ovim zidom, rekao je i podsjetio na sporazum iz 1998. kojim je Grad Karlovac stari hotel darovao tvrtki Korana d.d.

– Sporazum nema datuma što je neuobičajeno, a ovjeren je 29.9. 1998. Ranije od toga, 23.9. je podnešen zahtjev da se to zemljište prebaci na Koranu d.d.. Ja smatram da je vlasništvo gradskog zemljišta pripalo Korani d.d. bez pravnog osnova, naglasio je Petračić i zatražio od Grada i gradonačelnika da mu se očituju da li je o tom sporazumu odlučivalo tadašnje Gradsko vijeće i je li ikada sklopljen poseban ugovor kojim bi se, prema sporazumu, riješila potraživanja Grada od Korane d.d.

– Želim ukazati da je zemljište u vrijednosti od oko 1,5 do 2 milijuna eura je poklonjeno, a Grad Karlovac u sudskom postupku, kada je Korana d.d. bila u stečaju, to nije potraživao ili je, ja to ne znam. Smatram da je vlasništvo gradskog zemljišta pripalo Korani d.d bez pravnog osnova. Pogotovo ako nije donesena odluka Gradskog vijeća i ako nije realiziran članak dva. Molim pismeno izvješće što se ustvari desilo s tim zemljištem kako bi Grad Karlovac možda mogao potraživati to zemljište natrag. Pri tome nisam za to da se onemogući gradnja Hanželu nego da mu se da pravo građenja na zemljištu Grada Karlovca. Onda bi lakše  uređivali sve dileme koje se javljaju i koje nam se kao bumerang vraćaju.

Pročitajte i ovo

ZVJEZDANO LJETO

Alen Slavica u Aquatici, The Mith na Starom gradu, predstava ‘Udovice’ u Zorin domu