Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Život NIT' SMEĆA, NIT' KANTE Podijeli

“Kao vikendaš, ne želim plaćati odvoz smeća u kanti jer nemam nijedno”

Senegović je vikendaš kojem je dosta plaćanja usluge koju ne koristi

Kad potpišete ugovor o odvozu otpada s dugoreškom Čistoćom jedino što morate je platiti tu uslugu. Ne morate imati ni kantu ni smeće, ne morate čak ni živjeti u Dugoj Resi, ali platiti morate.

Ukratko bi to bio opis situacije u kojoj su se našli dugoreški vikendaši, barem oni u naselju Osor. Jedan od njih je Hrvoje Senegović iz Velike Gorice koji više ne želi šutjeti o tome.

– Cijela se priča svodi na to da onečišćivač plaća, a to oni nigdje u svojim odlukama ne primjenjuju. Znači, ako mene nema – ja ne mogu onečistiti nešto. Samim tim nisam ni dužan voditi brigu o otpadu kojeg nema. Nema ni kante, kaže Senegović.

Već neko vrijeme on se dopisuje sa dugoreškom Čistoćom koja mu za vikendicu u naselju Osor, po odluci Gradskog vijeća, obračunava odvoz smeća četiri puta mjesečno za kantu od 120 litara bez obzira na to što nema ni kante, a ni smeća… Sami krše zakon i pravilnik, tvrdi Senegović.

Nemamo spremnik, imamo kontejnere

– Oni su nama dali neku zamišljanu posudu koju bi mi po njima trebali napuniti i to oni naplaćuju. Upravo je problem u tome što uopće spremnik od 120 litara mi nemamo, nego imamo kontejnere.

Samo na predjelu Osora u kojem je Senegovićeva vikendica nalazi se još 35 kuća bez kanti. Njima je Čistoća dodijelila dva kontejnera od ukupno 2200 litara, ali uredno naplati znatno veći volumen na ime nepostojećih kanti.

– Tridesetpet vikendica puta 120 l volumen kanti to je 4200 litara, a kontejnera je 2.200 litara. Znači, znatno premašuje volumen kontejnera koji oni prazne.

Zbog čega je broj odvoza otpada iz vikend naselja isti i zimi kad gotovo nema nikoga i ljeti kad je sve puno ljudi, Senegoviću je također nejasno. Posebno kada se zna da zimi kontejneri ostanu neispražnjeni jer Čistoćina vozila ne mogu do njih.

– Očito im je namjera samo zapravo, izvlačenje novca.

Obratio se inspekcijama i dopisivao…

Senegović se obratio i inspekciji, međutim jedino što je zaključeno jest da Čistoća postupa prema odluci koju su amenovali gradski oci i da je obveza korisnika njihovih usluga plaćati odvoz četiri puta mjesečno uz kantu volumena 120 litara kao obračunsku jedinicu.

– Može biti volumen, nemam ja ništa protiv volumena, ali stvarnog volumena. Znači ako mi na računu piše odvoz kante od 120 litara za početak bih ja htio imati tu kantu od 120 litara.

Dosta mu je da ga, kako kaže, pljačkaju pa od dokazivanja da je u pravu neće odustati. Poziva sve one koji također u Dugoj Resi plaćaju uslugu koju ne koriste da mu se pridruže.

– Oni meni prijete prisilnom naplatom, kad pošalju taj zahtjev za prisilnom naplatom ja ću uložiti prigovor i onda ćemo se vjerojatno vidjeti na sudu, na njima je. Drugi scenarij je da se skupimo mi građani i da pokrenemo tužbu protiv njih. U svakom slučaju ja ne mislim popustiti jer mi je dosta tog pljačkanja. Sve se lomi na građanima, zaključio je Senegović.

Na naše upit za pojašnjenjem ove priče direktor Čistoće Marijan Kovačić je samo rekao da se radi o kompleksnom pitanju na koje će odgovor pripremiti pravnik. Dodao je  da se vikend naselje Osor ne tretira kao vikend naselje već kao ‘kolektivno stanovanje’ tj. zgrada, jer su ulice uske pa se tamo do kanti ni ne bi moglo.

Pročitajte i ovo

U SPOMEN NA PROŠLOST

Jedna hrabra prabaka prije 107 godina imala je prvu žensku berbu u Vrhovcu. Njoj u čast žene beru grožđe i danas