Radio Mrežnica
BERBA Podijeli

Vinogradari i vinari najradije bi zaboravili ovu godinu: Mrazevi, kiše, plamenjača i plijesan napadali su vinovu lozu

Počela je berba grožđa koje ove godine, sigurno je, neće biti vrhunsko

Vinari bi bili najsretniji kad bi već danas bila Stara godina pa da ovu, 2023. godinu, zahtjevnu i kompliciranu, čim prije zaborave.

Ne čudi to s obzirom na zahtjevnost godine i sve izazov s kojima su se vlasnici vinograda susretali, a potvrđuje to i Zdenko Vrbanek, vivodinski vinar.

– Vjerujem da moje mišljenje dijele i drugi vinari jer je ova godina bila u zadnjih desetak jedna od najzahtjevnijih, kaže Vrbanek za naš radio. Razlozi su jasni, od mrazeva do prekomjernih kiša, niskih temperatura pa onda “udara” ljeta.

– Bili su proljetni mrazevi, nisu polučili štete kao prije, ali ih je bilo. U svibnju, lipnju i srpnju je bilo izuzetno kišno baš u vrijeme cvatnje vinove loze i zametanja bobica i grozdova. Onda kad smo mislili da je drugo poluvrijeme naše, zeznuli smo se, bio je napad plamenjače i plijesni, a zadnja dva-tri tjedna vrijeme nam ide na ruku pa i šećeri dobivaju neku konturu.

Vrbanekova obitelj ima dugu tradiciju bavljenja ovim poslom, od davne 1881. godine. Zato mu je jasno kako će i proizvodnja vina iz takve sirovine biti zahtjevna. No, ipak…

– Nekako je lakše iz prosječnog grožđa napraviti vrhunsko vino nego iz vrhunskog grožđa vrhunsko vino. Kad je roba, da tako kažem, drugorazredna, posvetite se tome više.

Ipak, vrijeme korone promijenilo je sve pa i navike ljudi. Vrbanek kaže kako su ljudi koji su prije pili vino ili nestali ili više ne piju. Stoga je pad prodaje vina i više nego očit. Ono kvalitetno ipak uvijek pronađen put do potrošača.

– Činjenica je da se mijenaju navike, ljudi koji su nekad pili vino u većim količinama, ili ih više nema ili su promjenili navike, a nove generacije piju neke nove tekućine.

Zdenko Vrbanek prvi je na ovom području počeo još 2009. s proizvodnjom pjenušca, a kaže kako će iduću seriju plasirati za koju godinu. I sam je u promišljanjima, ali i projektu kušaonice vina, a budućnost vidi upravo i u tom dijelu.

Portal Radio-Mrežnica unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više na Prihvati Čitaj više