Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Život DOSTUPNO IDUĆI TJEDAN Podijeli

Virtualni Dan arhiva u Karlovcu posvećen povijesnim katastrofama

Program je ove godine posvećen dugoreškoj Pamučnoj i karlovačkom arhivu u Domovinskom ratu

Međunarodni dan arhiva u Karlovcu idući će tjedan biti obilježen virtualno.  Građani će program moći pratiti na internetu od 9. lipnja, a posvećen je, prigodno, povijesnim katastrofama.

Na stranici www.da-ka.hr arhivistica Marica Basar pripremila je prezentaciju i projekciju filma “Nit od sto godina” i fotografija o stoljeću poslovanja i propasti „Pamučne“ Duga Resa. Marija Jagunić pak donosi prezentaciju i predavanje o stradanju zgrade Državnog arhiva u Karlovcu za vrijeme Domovinskog rata.

Pamučna preživjela sve, ali ne i privatizaciju u Hrvatskoj

– U ovoj godini katastrofa i obilježavanje katastrofa, asocijacija na propast Pamučne industrije Duga Resa jest KATASTROFA. To je bila uspješna tvornica koja je osnovana za vrijeme Austro-ugarske, preživjela sve ratove, ali nije pretvorbu i privatizaciju u našoj Hrvatskoj. Stoji među ostalog u opisu programa o dugoreškoj “fabrici”.

Karlovački arhiv u Domovinskom ratu postao trezor za kulturno blago grada

O stradanju zgrade Državnog arhiva u Karlovcu se pak kaže kako je ona imala ključnu ulogu u očuvanju kulturne baštine grada Karlovca u razdoblju 1991.-1995. godine.

– Kada je 1991. godine započeo Domovinski rat grad Karlovac svakodnevno je granatiran. Zbog činjenice da je jedina od kulturnih ustanova imala atomsko sklonište, u svom podrumu, Arhiv je postao trezor za kulturno blago grada Karlovca.

Pročitajte i ovo

IZBORI 2020

Do 11,30 sati glasalo 18,09 % birača, u sedmoj 19,08