Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -0C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -3C° Slunj

Život OVISNOST O KOCKI Podijeli

Više od 40 tisuća ovisnika o kocki: to je bolest koja traži liječenje

Kocka je sve prisutnija među mlađim muškarcima labilnije ličnosti

U Hrvatskoj je registrirano  40 tisuća ovisnika o kocki. No, mnogo je ljudi koji uopće ne potraže pomoć jer još nisu došli do “zida” ili uopće ne znaju kome se i gdje mogu javiti.

Ovisnost o kocki je obrazac ponašanja koji se razvija u periodu koji obično traje oko 5 do 10 godina. Češća je kod muškaraca i to onih mlađe životne dobi, ističe psihijatrica i subspecijalistica za ovisnosti, Nataša Matijević Joka.

-Obično mladići od 18 godina pa do kasnih dvadesetih često zalaze u sportske kladionice. Muškarci između 20 i 40 godina, više zalaze u kockarnice. Više svog svakodnevnog vremena provode u kocki. Oni ruminiraju o kockarskim događajima, o rizicima i novcu koji će ulagati.

Brojni su faktori koji uzrokuju ovisnost o kocki.

-Teško je pronaći jedan ili glavni uzrok ovisnosti. Uzrok je u čovjeku i njegovoj okolini. Puno je faktora koji su doveli čovjeka u stanje ovisnosti o alkoholu ili kocki. Što se tiče samog kockanja, karakteristično je što njoj podlegnu mlađi muškarci nezrelije strukture ličnosti. No, može se često naći neki psihički poremećaj ispod ovisnosti. Zato ta bolest zahtjeva liječenje. Vrlo je važno samim članovima obitelji dati do znanja da je upravo riječ o bolesti.

U procesu liječenja važno da sudjeluje i obitelj. Tada možemo očekivati bolje rezultate liječenja.

-I obitelj i sam pacijent moraju biti svjesni da samo od dva ili tri tretmana neće biti ništa. Nešto što traje niz godina, što je deset godina kuhalo i razvijalo se, ne može preko noći nestati. Tretman je dugotrajan i mora se dolaziti redovito. Jedino se tako može uspješno izliječiti, naglašava doktorica Matijević Joka.

Svi koji osvijeste problem s kockom, mogu se javiti u Opću bolnicu Karlovac svakog dana od ponedjeljka do petka te na broj telefona 608 215.

Pročitajte i ovo

TKO ŽELI, DOBRODOŠAO JE

U Karlovcu nedostaje svih krvnih grupa, osobito 0 pozitivne