Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Život PRIPRAVA Podijeli

Vjernici iz Rečice i Varaždinskih Toplica na Dubovcu

Sve je spremno za nedjelju i blagdan sv. Josipa, ali i u ponedjeljak

Vjernici iz Rečice i Varaždinskih Toplica hodočastili su na Josipovu srijedu u karlovačko Nacionalno svetište.

Nakon pobožnosti svetom Josipu, slijedilo je misno slavlje koje je predvodio vlč. Lovro Zaplatić, župnik Rečice. Koncelebrirali su vlč. Stjepan Mostečak, župnik Svetog Martina iz Varaždinskih Toplica i vlč. Zlatko Golubić, umirovljeni svećenik. Misno slavlje animirao je župni zbor iz Rečice pod vodstvom Franceka Vranea.

U prigodnoj je homiliji vlč. Lovro između ostalog je kazao da je Josip čovjek kojemu je bilo povjereno Božje djelo, Božji plan – Isus i njegovo djelo. Možda ponekad nismo svjesni koje nam je povjerenje Bog pokazao, što nam je predao u naše ruke. To je jedna od bitnih oznaka naše kršćanske vjere: Božja vjera u nas, mene, tebe. Bog mu je rekao u njegove ruke polaže svoga Sina. Josip je slušao tu riječ – Božju riječ. On joj je vjerovao. Našoj kršćanskoj vjeri vlastito da se ona, kao i Josipova vjera, rađa iz slušanja Božje poruke, nama prvenstveno i slušanja Isusova Evanđelja. Dakle, vjera se rađa, živi po slušanju. Ta Božja poruka nije tek puka teorija, propis, nego riječ koja je uosobljena u Isusu Kristu. U toj poruci, riječi prepoznajemo Boga. To su učinili prvi učenici, apostoli, a kasnije i ostali vjernici.

-Josip se našao pred izazovom Božje riječi, prihvatiti ili otkloniti Božju riječ da to što Marija nosi pod svojim srcem, da je to uistinu Božje dijete, sin Božji. Božja je riječ ona koja nas usmjerava kojim putem stići do cilja, daje nam uporište i sigurnost. Mijenja nas, mijenja naše smjerove i planove. Ponekad dolazimo u iskušenje da promijenimo Božju riječ, osuvremenimo je, prilagodimo, jer je to često „tvrda besjeda“ koja poput oštra noža zasijeca naš život. Isus poručuje da on nije došao dokinuti, promijeniti Božju riječ, već da je on utjelovljena Božja riječ. Stoga nastojimo poput Josipa u ovo korizmeno vrijeme pozorno slušati Božju riječ, njome se hraniti, krijepiti te dopustiti da nas ona vodi i učvršćuje u našoj crkvenosti, zaključio je u svojoj homiliji vlč. Lovro Zaplatić.

Pročitajte i ovo

RUKOMET

Rukometaši Karlovca fantastičnom obranom u derbiju ‘samljeli’ Umažane i došli na korak do naslova prvaka