Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  30C° Duga Resa

 • weather-image

  29C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Život VRIJEDNA DONACIJA Podijeli

Vlada SAD-a Hrvatskoj vojsci donirala kamione i inženjerijski stroj

Šest kamiona i jedan kopač utovarivač ukupno su vrijedni 7,8 milijuna kuna

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je šest kamiona i jedan kopač utovarivač Oružanim snagama RH za potrebe Hrvatske kopnene vojske.

Donaciju je potpredsjedniku vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću i načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu zbora Mirku Šundovu u vojarni Kamensko danas predao veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst.

– Ova donacija još jedan od pokazatelja izvrsnih bilateralnih odnosa i suradnje između dviju država. Ova inženjerijska oprema značajno će unaprijediti izgradnju inženjerijskih sposobnosti te poboljšati slobodu kretanja i održivosti naših postrojbi, rekao je ministar Krstičević i podsjetio kako je o jačanju suradnje između dviju država razgovarao i s američkim kolegom Markom Esperom na posljednjem NATO ministarskom sastanku, gdje su potvrdili važnost suradnje i interoperabilnosti vojski SAD-a i RH.

Kroz dosadašnju bilateralnu suradnju, od Sjedinjenih Američkih Država za opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske osigurano je više od 500 milijuna dolara. Među značajnijima Krstičević je izdvojio dva helikoptera Crni jastreb.

Tijekom višegodišnje suradnje, od 1996. godine do danas, vrijednost donacija Sjedinjenih Američkih Država Oružanim snagama RH procijenjena je na više od 500 milijuna dolara, uključivši 220 vozila MRAP i 16 helikoptera Kiowa Warrior, a najnovija donacija su i 2 helikoptera Black Hawk

Danas su Satniji za inženjerijsku potporu Hrvatske vojske donirani šest kamiona marke Ford 3542 D i jedan kopač utovarivač JCB 4CX. Ukupna vrijednost doniranih kamiona i kopača utovarivača iznosi 7.801.564 kuna.

 

– Vjerujem da će ova oprema pridonijeti kvaliteti zadaća koju objavljaju pripadnici Hrvatske vojske, odnosno Inženjerijske satnije.Ovo je samo jedna od donacija Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj i vjerujem u daljnu suradnju na uzajamno zadovoljstvo dviju država, rekao je veleposlanik Kohorst.

Inženjerijska pukovnija ustrojena je od Satnije za izgradnju lansirnih mostova, Pontonirske satnije koja izrađuje plivajuće mostove, Inženjerijske satnije koja izvodi građevinske radove, Mostno-amfibijske satnije te Satnije za razminiranje.

Donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj omogućena je sredstvima GPOI (Global Peace Keeping Operations Initiative) programa.

Pročitajte i ovo

RADOVI

Dio Duge Rese danas bez vode