Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Županija ZAGAĐEN IZVOR Podijeli

Voda iz izvorišta Velemerić bakteriološki onečišćena i to, ipak, na samom izvoru. Treba je prokuhavati za piće

Je li onečišćenje nastalo zbog pražnjenja septičkih jama ili dovoza gnoja na oranice, nitko ne može sa sigurnošću reći

Voda na izvorištu Velemerić iz kojeg se opskrbljuju dijelovi Duge Rese, Krnjaka i Barilovića bakteriološki je onečišćena.

Pokazala su to najnovija ispitivanja uzetih uzoraka i to na više lokacija, a pretpostavlja se da se onečišćenje ipak dogodilo na samom izvoru i odatle proširilo vodovodnom mrežom.

Djelatnici Komunalnog Duga Resa intenzivno ispiru cijevu, a traje i pojačano kloriranje vode, kaže tehnički direktor Željko Kučinić.

Podsjetimo, prošli tjedan brojni su građani upozorili na smrad i odvratan okus vode, no zagađenje nigdje nije pronađeno “na oko”. U nedjelju je pregledan izvor koji je tada već bio čist, no bit će da je onečišćenje u njega stiglo ipak danima prije i odatle krenulo dalje.

Što je razlog zagađenju nitko neće konkretizirati, no slične situacije događaju se gotovo svakog proljeća na ovom dijelu. Naime, na polja i oranice se dovozi stajski gnoj, ali se uz to i prazne septičke jame pa je zbog poroznosti terena vrlo lako moguće da su upravo ovakve akcije uzrok onečišćenja vode.

Izvor u Velemeriću nalazi se na takvoj poziciji da u njega lako “dotiče” bilo kakvo onečišćenje. Cijeli sustav od dojave građana do danas je pod intenzivnom kontrolom i nadzorom Komunalnog. U tvrtki su danas nakon dobivenih preliminarnih rezultata “digli” na noge sve snage  za ispiranje krajeva vodoopskrbne mreže. Po završetku ispiranja, Duga Resa danas će biti prekopčana na izvorište Novigrad.

foto ilustracija

 

Pročitajte i ovo

(NE)PLATIŠE

Četvero prvašića iz OŠ Draganići ostalo bez školskog obroka: Gledali ostale kako jedu, a ravnateljica se ispričava