Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Karlovac NAJVEĆE BOGATSTVO KARLOVCA Podijeli

Voda iz novih podzemnih izvora u Luščiću i na Švarči po kvaliteti kao borlinska

Ima korisne mineralne sastojke, bolje je filtrirana i time zdravija

Na 100 metara dubine u Luščiću i na Švarči nalaze se vodonosni slojevi i dovoljne količine podzemnih voda, a one su svojom kvalitetom poput borlinske, kažu u karlovačkom Vodovodu i kanalizaciji.

Spomenuti, novi izvori pitke vode u Karlovcu pronađeni su lani u sklopu geofizičkog sondiranja obavljenog na potezu od Borlina do Mostanja.

Taj postupak ViK-u i Hrvatskim vodama s kojima se sve radi u suradnji, dao je sliku podzemlja na više područja, a dvije su lokacije odabrane kao najbolji  kandidati za nastavak istraživanja – u naseljima Luščić i Švarča.

– Tamo su izgrađene piezometarske bušotine koje su pokazale postojanje vodonosnih slojeva te dovoljne količine podzemnih voda. Temeljem pozitivnog nalaza, Hrvatske vode izradile su Program bušenja istražno- eksploatacijskih zdenaca dubine 100 metara. Radovi na izradi tih zdenaca vrijedni su 655.540,00 kn, a Hrvatske vode ih financiraju sa 80 % učešća, kažu u ViK-u.

Gradilište u u Luščiću obišao je predstavnika Hrvatskih voda, geolog Šime Čupić koji je pojasnio da voda u Luščiću i Švarči potječe iz karbonatnih naslaga.

– Tu se radi o velikim dubinama 100-105 metara i takva voda ima korisne mineralne sastojke, bolje je filtrirana i time zdravija od primjerice vode iz aluvija koji je znatno plići i kao takav ranjiv te ovisi o prihrani iz rijeka. Voda iz karbonata tako je zapravo stalnih količina i svojstava, a ove lokacije možemo usporediti sa borlinskom vodom, koja je više od jednog stoljeća sinonim za kvalitetu, rekao je Čupić.

Na temelju  istih ovakvih istraživačkih radova, u Karlovcu su već ranije izgrađeni novi zdenci na vodocrpilištima Švarča, Mekušje i Gaza I.

Pročitajte i ovo

ŽIDOVI U KARLOVCU

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta: Jedan je to od najvećih zločina u povijesti čovječanstva