Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  7C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Županija NOSI SVE PRED SOBOM Podijeli

Vodni val s Lešća i katastarski “smanjuje” općinu Netretić

Nema kraja posljedicama vodnog vala jer osim biljnog i životinjskog svijeta, trpe i ljudi

Problem o kojem se malo priča, ali je i više nego vidljiv zbog vodnog vala s hidrocentrale Lešće, jest i “nestajanje” obala odnosno zemlje.

Upozorava na to i načelnik općine Netretić Marijan Peretić koji je svjestan da vodni val s Lešća “guta” katastarski općinu Netretić. – Sigurno je da taj vodni val devastirao obalu rijeke Dobre i napravljena je velika šteta u smislu da je naša općina katastarski sigurno manja nego prije nekoliko godina. Vodni val nosi dio zemlje, ali i umanjuje turistički potencijal rijeke Dobre, kaže Peretić. Najbolje to znaju vlasnici zemljišta uz rijeku kojima ona naočigled odnosi zemlju.

I ovo je jedan od problema koje je rad hidrocentrale i puštanje vode s agregata donijelo područjima nizvodno od Lešća. Val nosi sve pred sobom, a u ljetnim mjesecima ohladi rijeku na temperaturu nemoguću za kupanje i predstavlja pravu opasnost. Nakon što je mještanima tako “uzeo” sezonu kupanja, val “uzima” i zemljište vlasnicima livada i luka uz obalu Dobre. Uz to, utjecaj podivljale, snažne i hladne Dobre na uništavanje biljnog i životinjskog svijeta više je nego vidljiv pa je zaključak jasan – ništa dobroga ovaj velebni projekt HDZ-a nije donio ovom kraju.

Ipak, načelnik Netretića zahvalan je barem što se taj problem dignuo na državnu razinu. – Zahvaljujući županu Jeliću taj problem je sada stigao i na te više razine, pa ću podsjetiti da je nedavno i potpisan ugovor o praćenju, projektiranju i rješavanju tog vodnog vala, kaže Peretić.

 

Pročitajte i ovo

HITNO ZA VOJNIĆ

Vojnić bi trebao dobiti hitnu početkom druge godine