Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Karlovac REVITALIZACIJA Podijeli

Vojska započela obnovu mosta u Hrnetiću. Bit će skoro kao nov

Skida se hrđa, nanosi nova boja, a bit će postavljene i nove, drvene podnice

Novom nije bilo suđeno da bude izgrađen ipak most u Hrnetiću bit će barem revitaliziran i uskoro spreman za pješake i osobna vozila.

Hrvatska vojska službeno je danas započela s obnovom ovog mosta koji spaja obale Kupe u Hrnetiću i na Velikoj Jelsi i od vitalne je važnosti za stanovnike oba naselja.

To što će posao odraditi Hrvatska vojska bit će velika pomoć karlovačkom gradskom proračunu, naglasio je dogradonačelnik Ivan Mrzljak, jer umjesto 2,5 milijuna kuna koliko bi morali platiti te radove da su tražili izvoditelja, trošak će biti oko 300 tisuća kuna.

-Prema tome ovo je jako veliki doprinos Hrvatske vojske Gradu Karlovcu. S njima smo uspjeli riješiti pitanje revitalizacije, a dio materijala smo mi nabavili i to će biti oko 300 tisuća kuna, pojasnio je Mrzljak.

Umjesto limenog pokrova koji je najčešće radio probleme, na mostu će sada biti postavljene originalne drvene podnice, a da njime ne bi mogla prolaziti velika vozila na oba ulaza na most bit će postavljeni portali

Most preko Kupe vojni je tzv. Bailey most. Sastavljen i postavljen je u prosincu 2000. godine. Tijekom svih godina vojska je radila na njegovom održavanju, nadotezanju i podmazivanju.

– Evo sada, kako je ušao u jednu fazu u dogovoru s Gradom odlučili smo pomoći i na određeni ga način revitalizirati. Skinut ćemo naslage hrđe, obojati ga, dotegnuti, staviti nove podnice i to je kao novi most koji može još niz godina služiti svojoj svrsi, rekao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković.

Na mostu će raditi jedna desetina mladih vojnika kojima će ovo biti odlična praksa, naglasio je zapovjednik Inženjerijske pukovnije brigadir Alan Srpak.

– Ovaj most dug je 147,2 metra i širine 3,81 metar. To je tipični lansirni vojni most Bailey, engleske proizvodnje i mi ga imamo u svojoj opremi te ga koristimo za premošćivanje upravo ovakvih zapreka. Jedino što je ovaj postavljen na civilne upornjake, a inače se oni rade od ovog bailey materijala koji se slaže. Ovakav most opslužuje jedna mostno – amfibijska satnija, a ovdje će biti angažirana jedna desetina iz te satnije. Ovu sanaciju i održavanje ovog mosta provest ćemo kroz našu redovnu obuku. Mladi vojnici ovdje će steći još dodatna znanja i vještine na održavanju ovakvih tipova mostova. Bit će ukupno 560 originalnih podnica, ali ćemo napraviti i uzdužne kolotrage kako bi podnice zaštitili.

A da slučajno ne dođe do zagađenja Kupe brinu vatrogasci.

– Oni su ispod mosta koji će, kada budemo bojali, oni će postaviti branu tako da ako nešto i kapne u vodu ne bude problema.

Pročitajte i ovo

VODOOPSKRBA

Bez vode noćas Zagradci, a u petak ujutro i cijeli Borlin