Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Hrvatska PAVAO MILJAVAC Podijeli

Volio bih da se varam, ali mislim da je ovo s letjelicom poruka Hrvatskoj i NATO-u. Mogla je doći i bojeva glava”

S obzirom na iskustvo kako se to radi u ratu, kakve se poruke šalje, bojim se da je to poruka i trebamo biti jako oprezni

Volio bih da se varam, ali mislim da je ovo što se dogodilo poruka Hrvatskoj i NATO savezu. U ovim vremenima malo je slučajnosti.

Komentirao je danas tako u razgovoru za Radio Mrežnicu umirovljeni general Pavao Miljavac, bivši načelnik Glavnog stožera i bivši ministar obrane pad bespilotne letjelice i njen prethodni ulazak u NATO prostor.

45 minuta leti kroz prostor NATO-a i da nitko ne reagira

Što kažete na pad letjelice, kako tumačite to što se dogodilo?

-Prije svega, bilo je to iznenađenje i šok, i za institucije, ali najprije građane, da je doletjelo iznenadno, da je prošlo kroz tri države i da nitko nije primjetio, a radi se o suvremenim radarima koji bi to trebali vidjeti. Osim toga, Amerikanci su rekli da su još dva dodatna sustava Patriota instalirali. Dakle, čudno i iznenađujuće je to sve, 45 minuta je to letjelo kroz prostor NATO-a i da nije nitko reagirao. To znači da je mogla doći i bojeva glava. Je li to nama poslano upozorenje? Svi oni s kojima sam razgovarao i razumiju se u rusku tehnologiju, kažu da se sustav može isprogramirati i bude upućen tamo kamo želiš, pa se tako i gorivo na taj način reducira da padne tamo gdje želiš.

Po meni, poslana je jedna poruka, kako god da se nekom to čini. Mislim da to nije slučajno, u tim vremenima događa se malo slučajnosti.

Poruka Hrvatskoj ili?

-Ne samo Hrvatskoj, već i NATO-u. On je trebao reagirati i, po meni, rušiti ako već ima takav sustav zaštite, znači te Patriote, jednu od najboljih proturaketnih i protuzračnih sustava. Trebalo je reagirati, identificirati. Vidjeti da se radi o nečem što nema posade, ne može se javiti na poziv za identifikaciju. Onda se zna što ide. Naročito kad se zna da je rat nekih 300 km udaljen. Nema tu više igre, ruši i zdravo. No, došlo je do Zagreba da nitko nije reagirao.

Palo je baš kod nas

Kako se to uopće moglo dogoditi da prijeđe Rumunjsku, Mađarsku, dođe u Hrvatsku, a sve zemlje u NATO savezu?

-Pa da, čudno je da nitko nije reagirao. Je li to bio test Rusa da vide može li to proći, da li postoji mogućnost da se nešto provuče, ode ispod radara, ili je ujedno i poruka, i nama i NATO-u, jer je kod nas palo, a ne npr. u Austriji ili drugdje… ima i drugih članica koje su osudile agresiju, a baš je palo kod nas. Mislim da nam je to poruka i upozorenje da bi morali malo bolje razmišljati. Ukrajinci su demantirali da su oni poslali. To je inače, ruska proizvodnja letjelice.

Spominju se kao neke urote, ima Yarun u Ukrajini i Jarun kod nas, pa kao netko krivo utipkao slovo, umjesto Y stavio J.

– Ma teško… Da je izgubila komunikaciju sa satelitom ili tko ju vodi, vjerojatno bi pala prije. Uvijek postoji mogućnost da je došlo do kvara, ali mislim da bi Ukrajinci upozorili da im se nešto “otelo”, javili bi zemljama okolo, da se ne stvori panika. Svi su šutjeli dok nije palo. Išlo je dosta nisko.

Vjerojatno se neće priznati da se “prišuljalo”

Onda nas taj  sustav baš i ne štiti nešto?

-Mislim da imamo jako dobre radare, ali da bi trebalo pojačati taj smjer gdje na neki način prijeti opasnost, onda bi taj prostor bio vidljiviji i ne bi se moglo dogoditi da nešto prođe. Plus NATO koji je garantirao da će štititi svoje vanjske granice i od aviona i raketnih sustava. Vidite, dogodilo se.

Kažu svi da su ga vidjeli, ali ga nisu srušili. Zašto?

-Svi su ga vidjeli, ali ga nisu srušili. I naši su ga vidjeli, to su rekli. Vjerojatno neće nitko priznati da se “prišuljalo”. To se tako gleda, aha, može malo proć’.

Uvjereni ste da je to poruka?

-Mislim da je i da bi trebalo voditi računa o tome.Gledajte ovo, sve su zemlje javno rekle da šalju protutenkovsko oružje, a mi smo dobili depešu u Kremlju. Sad se bojim da je ovo poruka, s jedne strane NATO-u da može proć’, s druge strane i nama da malo usporimo.

Ovo što se događa u Ukrajini se ne može opravdati

Bili ste u ratu, kako sad gledate na to što se događa u Ukrajini?

-Ne opravdavam, to je strašno, to ne možeš opravdavati. Na žalost, to je rat, trebalo je poteze prije vući da do toga ne dođe.

Što?

-Mislim da je njihov predsjednik Zelensky trebao shvatiti da to što ga guraju da ide dalje, i što on poziva NATO da dođe, dakle, da je trebao znati da ima moćnog susjeda koji ga je upozoravao da ima crtu preko koje ne ide. On se jako oslonio na tu pomoć NATO-a i SAD-a i sad i sam kritizira da mu ne pomažu. Šalju mu oružje, ali to nije dovoljno. To su sve laki sustavi na nešto što leti iz zraka, a dolje je i masa tenkova. Nije dovoljno. Sad kad su tražili novu no-fly zonu isto im je rečeno da to ne mogu napraviti jer bi to značio sukob direktan s Rusijom. Jučer sam baš slušao Putina kad je rekao da NATO uključujući i Ameriku zajedno, ima jači potencijal nego Rusija, ali mi smo nuklearna sila. Poslije takvog sukoba, više neće biti pobjednika. Mislim da je dovoljno rekao.

Nedostajalo je mudrosti i diplomacije prije izbijanja rata

Čega je nedostajalo prije ovog izbijanja rata?

-Mudrosti i diplomacije. I zapad je trebao shvatiti da ne može ići predaleko i džonom, ovaj je neiskusan, prihvatio je da će ga oni štititi, a sad kad se “zalomilo”, sad je gotovo. No, znajte, ako polete avioni iz NATO zemalja ili bombardiraju tamo ruske kolone, znate što je to. To je rat.

Je li moguće da se to dogodi?

-Mislim da ne. Ali, Putin ne može ni nazad. Ne može se povući jer bi to za njega doma bio krah. Na geostrateškoj razini bi ga bacilo u trećerazrednu državu, zato je to opasno. Po meni, da je bilo mudrosti, da mu se priznao Krim, a onim regijama dala samostalnost, možda bi čak i prihvatio da idu u EU. U NATO nikako, ali EU možda. To bi mu odgovaralo, trgovao bi sa tom zemljom. Sad više nema natrag. Hoće li se to moći diplomatski riješiti, dosta je upitno. Ukrajina bi morala dati velike ustupke. Problem je da se razoruža, da bude neutralna i stavi to u ustav, i da Krim pusti, a ove dvije pokrajine stavi u širi kontekst autonomije. Možda bi pristao na to. Pitanje je tko na to može pristati, pitanje je Ukrajine. Vidite da je on (Zelensky) njima digao moral, svi su ostali, spremni su se tući. Bude li pak to išlo do kraja, razbit će se gradovi. U grad vojsci nije lako ući, moraš ga okružiti, tući, uništavati, stradaju civili, braniteljima nestaje hrane, oružja, municije i to je problem. Tu pada moral. Ruske su snage sigurno jače, no problem je urbanih sredina. Kad tenk uđe u neku ulicu, nemaš manevra, može te gađati iza svake kuće. Ali, ako ovi sve razbiju, druga je priča. No, Rusima ne odgovara da se rat razvuče. Paše im čim kraći. Mislim da su se nekako preračunali, dogodi se nešto što se ne može predvidjeti. S druge strane, Ukrajinci imaju inat i volju i spremni su se boriti za svaku kuću, ulicu. Rusi tu mogu odgovarati samo da sve razbiju. Ne znam koliko to ima smisla.

Što bi vi napravili? Predložili?

-Ha, teško je to reći. Gledam na to emotivno. Teško da bih razbijao, no ruska strategija je drugačija. Da sam tamo i da imam moć, vjerojatno do toga ne bi došlo. Pokušao bih, moglo se riješiti drugačije. Rekao sam, malo je i zapad kriv, gurali su ovog, pa dat ćemo ti oružje, pomoć, samo odi, ovaj je to prihvatio, zaletio se i sad čujemo: -Napustili ste me. Znači da nešto iza toga stoji.

Ukrajina će platiti najveću cijenu

Može li taj rat u Ukrajini eskalirati izvan njenih granica?

-Mislim da će tu svi biti jako oprezni. Ukrajina će sigurno platiti najveću cijenu. Da ide van, to je treći svjetski rat, a onda je pitanje kako bi završilo. Malo je to vjerojatno, a to se vidi i po tome kako NATO zemlje reagiraju. Ok, šalju oružje, ali tko se tuče? Ukrajinci. Niti jedan vojnik tuđi, legalna formacija s naoružanjem, ne ide u pomoć.

Putin nije luđak, on ne preza ni pred čime

Svi kažu da se Putina treba bojati.

– Nije Putin luđak. On je hladnokrvan, odvažan, ima kalkulaciju, ne preza ni pred čime. A da je luđak, nije. On je agresivan, vidi se po licu, ali on mora misliti na svoju zemlju. Čim bi prva raketa s njegove strane sletjela, dobio bi kontra udar, znate kako to ide.

Kako smo se mi tu postavili?

-Ne možeš drugačije ako si u NATO savezu, moraš se postaviti kako oni odglasaju.  Ali ne smijemo biti preglasni. Nismo mi ti koji bi trebali biti nositelji zastava. Ne treba vikati koliko naoružanja se šalje. Mi dajemo humanitarnu pomoć, moramo biti oprezni. Ovo što se dogodilo nije slučajno. Volio bih da je ovo što se dogodilo slučajno i da me demantira, ali s obzirom na iskustvo kako se to radi u ratu, kakve se poruke šalje, kako govorne i oružane, bojim se da je to poruka i trebamo biti jako oprezni. Teško da je tu slučajanost proći tri države, očito je snimljeno da postoji rupa kroz koju može proći. Ponavljam, ako ste vidjeli, zašto niste rušili?

A što je s našom protuzračnom obranom?

-Znate da je to nacionalna sigurnost, ne mogu ja o tome, ali znate i da nije tajna da naši MIG-ovi noću ne mogu letjeti. Što da smo ih digli? Osim toga, i vrijeme je bilo relativno kratko.

Je li naš vrh države danas dobro reagirao?

-Razni su komentari. Možda oni imaju više informacija nego ja, mislim da je predsjednik dobro detektirao stvar.

Moramo se zamisliti što nam u sustavu fali

Trebamo li strepiti?

-Ma ne, trebamo se samo zamisliti što nam u sustavu fali. Tolike novce smo protratili, a nemamo moderne sustave, valjda će se netko opametiti.

Nedostaje li nam vojni rok, obvezni?

-Činjenica je da imamo profesionalnu vojsku i previše se oslanjamo na obranu od NATO-a, ali nije vojska samo da ratuje. Imali smo i požare, potrese, poplave…no, dođe li do potrebe, imaš određenu oružanu silu. Profesionalna vojska prima prvi udar, ali ako misliš ozbiljno, moraš imati pričuvu, donekle obučenu, donekle naoružanu. A ti koji bi završili vojni rok, ipak bi znali što je puška, kako je držati, kako gađati, a to je velika stvar.

DA za obavezni vojni rok

Dakle, da za obvezni vojni rok?

-Načelno da. Ne treba to biti 10 mjeseci, može 4 s dobro pripremljene obuke.

Izrael ima 3 godine za muškarce i 2 za žene?

-Da. Bio sam tamo, oni su u drugom okruženju. Znate da čak i američki Židovi dođu tamo i odsluže vojni rok i vrate se natrag. To je drugi naboj. Vjerujem da bi neke stvari trebalo i od njih naučiti.

Da se vratim oko tog roka, problem je kod nas infrastrukture. Trebalo bi dosta vremena i novaca, propustili smo dosta, kao neće biti rata, što će nam vojska, vi generali samo bi ratovali…

Ali, znate, nikom se ne ratuje. No, što smo mi sve prošli, sjetite se. Nama su uveli embargo, nitko nije htio prodati moderno oružje.

To uvođenje roka bi nešto koštalo, ali bi se ljudi koji vole ovu zemlju, drugačije osjećali. Znali bi napuniti pušku. Veliki problem bio je i kad se liberaliziralo civilno služenje vojnog roka. Netko bi rekao da ne može vidjeti pušku, poslali bi ga u vrtić, pa je to uzelo maha. Vojska jest suspenzija nekih ljudskih, osobnih prava, ali dok si tamo, to je tako. To je dril.

 

Pročitajte i ovo

NAPETO

I danas vruće, no ipak najavljuju pljuskove i grmljavinu