Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -2C° Karlovac

 • weather-image

  -2C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Život CARPE DIEM Podijeli

Volonterska školica Carpe Diema nadmašila planirano, u 2 godine volontiralo 200 učenika u 9 škola

Projekt je sa skoro milijun kuna sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i hrvatskog Ureda za udruge, a proveden u Karlovačkoj i Sisačko – moslavačkoj županiji

Projekt Volonterska školica kojeg je udruga Carpe Diem provodila dvije godine s partnerima na području Karlovačke i Sisačko – moslavačke županije, završava sutra, a rezultati su bolji od predviđenih.

Čulo se na današnjoj, završnoj konferenciji projekta ukupno vrijednog 948.086 kuna i sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.

U ukupno devet škola odrađene su edukacije za menadžment volontera, otvoreno je 9 školskih Klubova volontera i sve je rezultiralo odazivom učenika višestruko većim od planiranog.

– rekla je voditeljica projekta Antonija Vučić.

Partneri na projektu su: Agencija lokalne demokracije – ALD Sisak, Gimnazija Karlovac, Udruga Slobodna škola Plaški, Osnovna škola Grabrik i LAG Vallis Colapis Ozalj

Sve aktivnosti koje su provođene “skrojili” su sami učenici svake osnovne ili srednje škole koje su sudjelovale u projektu.
Tako su uređivalo okoliš, pomagalo drugim učenicima u učenju, organiziralo humanitarne akcije. Iako Carpe Diem još čeka natječaje na koje bi prijavio nastavak ovog projekta on će se i prije toga nastaviti. Neke od škola naime su svoje volonterske klubove prijavile na neke druge natječaje i prošle.

Sudjelovali su učenici iz OŠ Grabrik, OŠ Plaški, OŠ Žakanje i PŠ Kamanje, OŠ Slava Raškaj Ozalj, OŠ Draganić, OŠ Švarča, Gimnazija Karlovac i Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin iz Karlovačke te OŠ Braća Ribar Sisak, OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće, OŠ Braća Radić Martinska Ves i Srednja škola Topusko

– Ponosni smo da su naše škole željele izvan ovog projekta, ali inspirirane njime, raditi dalje. Drago nam je da se škola Budaševo – Topolovac – Gušće prijavila na natječaj za promoviranje volontiranja djece u školi i dobili su sredstva za izgradnju učionice na otvorenom.  Inspirirani ovim projekom i mi smo s drugim školama koje su nam se javljale prijavili drugi projekt koji nam je također odobren i ide se na osnivanje školskog kluba, najavila je Paula Raužan iz Agencije lokalne demokracije Sisak koja je projekt provodila u osnovnim školama Braća Ribar Sisak, Budaševo – Topolovac – Gušće i Braća Radić Martinska Ves. U SMŽ u rad volonterskih klubova u spomenutim školama se uključilo 120 učenika.

LAG Vallis Colapis je projekt provodio u osnovnim školama Žakanje, Kamanje i Ozalj.

– Volonterski klubovi Ozlja i Žakanja su različiti. Svaki se po nečemu odlikuje tako ozaljski po tome što su učenici sami inicirali  aktivnost pomoći u učenju i to  tako da učenici sami pružaju pomoć drugim učenicima. Dok Volonterski klub Žakanja se uključio u UNICEF-ovu akciju gdje su izirađivali određene predmete koje su prodavali u humanitarne svrhe za što su dobili i pohvalu UNICEF-a koji ih za to želi uvrstiti kao primjer dobre prakse ostalim volonterskim klubovima u Hrvatskoj, rekla je Petra Cule.

– Moji svi volonteri u godinu dana su izrasli u velike i krasne osobe i puni su samopouzdanja. To je nemjerljiv rezultat ovog projekta, rekla je Danijela Marčec iz OŠ Grabrik.

Prema istraživanju provedenom u školama na početku projekta učenici imaju pozitivan stav prema volontiranju. Učenici koji su već volontirali imaju vrlo visoko mišljenje o samom činu volontiranja  te su najbolji promotori volonterizma. Dok mlađu učenici žele više uređivati okoliš, eko aktivnosti ili prikupljanje humanitarne pomoći, stariji učenici uz humanitarno djelovanje više vole kulturna događanja.

U sklopu projekta nastao je priručnik koji će pomoći svima onima koji organiziraju volontiranje da unaprijede menadžmetn volontera i provedbu volonterskih programa.

Pročitajte i ovo

OPASNO

Rampa na prijelazu kod sv. Antuna opet “šteka”