Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -3C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Karlovac OBRANA OD POPLAVE Podijeli

Vrhunac vodnog vala noćas u Karlovcu, vodostaji će rasti još pola metra

Box barijere prošle prve testove

Pred Karlovcem je još jedna besana noć jer u noći se očekuje prolazak vodnoga vala kroz grad. Sve će službe – od gradskih preko vojske do Hrvatskih voda – biti na terenu i štiti kuće od poplave.

Visoki vodostaji testiraju privremeno postavljeni sustav box barijera. Za sad daju odlične rezultate, izjavio je to generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković danas u Karlovcu. Na Logorište je stigao provjeriti situaciju.

– Sve ono što smo činili proteklih deset dana možemo reći da se danas isplatilo. Već u ovom trenutku bi pojedine prometnice u ovom mjestu bile preplavljene. S obzirom na daljnji porast Mrežnice, Korane i Kupe ovdje vodostaj očekujemo još dodatnih pola metra u odnosu na sadašnje stanje tako da bi i brojne kuće bile u kontaktu s vodom. Na vrijeme smo reagirali, tek sada vidimo pojedina slaba mjesta  tako da tek ovako, visoki vodostajji testiraju privremeno uspostavljeni sustav.

U borbi s poplavama nema pobjede. Zato je pred svima još jedna besana noć.

– Još tijekom ove noći dopremit ćemo veći broj crpnih agregata. Učinit ćemo sve da baš u niti jedoj kući ne nastanu štete. Lokalno su naravno mogući problemi, ali svi ćemo učiniti sve da šteta bude minimalna.

Stagnacija vodostaja očekuje se od sutra.

– Ako uspješno odradimo ova dva, tri dana vjerujem da ćemo nakon toga imati vremena u miru završiti sustav i čekati neke nove velike vodne valove.

Na teren je stigao i župan Damir Jelić. Porast Korane i Kupe brine, ali vjeruje da će ovaj privremeni sustav uspjeti zadržati nabujalu vodu.
Građanima Karlovca koji su ugroženi poplavama je poručio da uskoro kreću s rješavanjem imovinsko pravnih odnosa za izgradnju trajnog sustav  i zamolio ih za suradnju.

– Otkup 10 tisuća čestica – još jednom apeliram na sve građane i građanke – pustite nas da što brže uđemo u posjed jer tada neće biti poplave na ovakav način, naglasio je Jelić.

Pročitajte i ovo

ŽIDOVI U KARLOVCU

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta: Jedan je to od najvećih zločina u povijesti čovječanstva