Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Županija SLUŽBENO OTVOREN Podijeli

Vrtić Bosiljevo u školi naš je PDV, ali ne kao trošak nego kao veliki dobitak

Vrtić u Bosiljevu peti je takav koje županija otvara po školama u ruralnim područjima

I službeno je u Bosiljevu otvoren Dječji vrtić u tamošnjoj područnoj školi OŠ Ivana Gorana Kovačića Duga Resa.  Ovo je naš PDV, naglasio je načelnik Općine Bosiljevo Josip Kasun nazvavši današnji dan povijesnim.

-Ovo je naš PDV, dodana vrijednost, ali ne kao trošak nego kao veliki dobitak.

Iduće godine ukupno 300 mališana imat će vrtić u svojim ruralnim područjima

U planu je izgradnja igrališta za vrtić, uređenje školske kuhinje i izgradnja školske dvorane. Općina ulaže i u komunalnu infrastrukturu. Sve kako bi zadržali mlade obitelji u svom kraju.

Desetosatni program pohađa 12 djece od 3 godine, a predškolu dvoje mališana

Upravo je to i bila nit vodilja Karlovačke županije kada je prva u Hrvatskoj započela s preuređenjem dijelova škola na ruralnim područjima u dječje vrtiće.

-Često ponavljam, 2017. samo su Rakovica, Vojnić, Draganić, Žakanje i Josipdol, do ruralnog područja, od 17 općina, imali vrtiće i predškolski odgojno – obrazovni program, podsjetila je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

Vrtić u Bosiljevu peti je takav u Karlovačkoj županiji. Od studenog prošle godine već su otvoreni vrtići u školama u Tounju, Lasinji, Cetingradu, Saborskom.

Prelazak iz vrtića u školu bez stresa

Vrtić u školi velika je prednost, kaže ravnateljica OŠ “Ivan Goran Kovačić” Sanja Ferkula.

Županija plaća energente i sve materijalne troškove, a Vlada RH ima u svojoj ingerenciji ravnatelja, tehničko osoblje i kuharice. Za prošlu pedagošku godinu za ove vrtiće s državne razine je stizalo i 500 kuna po djetetu. Županija pregovara da se s istom praksom nastavi i dalje

-Kako će za koju godinu ova djeca kretati u osnovnu školu taj prelazak uopće neće biti stresan što je izuzetno važno i za njihove roditelje. Jednostavno će prijeći iza vrata iz jedne u drugu ustanovu, dodala je.

Ove godine bit će otvoren još jedan, vrtić u školi u Krnjaku, a iduće godine vrtić u školi Novigrad na Dobri i Plaški. Sveukupno u svim općinama karlovačke županije, osim Ribnika, vrtić će imati oko 300 mališana.

Pročitajte i ovo

MALO IZ STOŽERA

Pozitivna i druga dožupanica i šefica stožera Hajsan Dolinar, ali se vratila Furdek Hajdin