Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Županija POTPORA UČENICIMA Podijeli

Za 13 budućih limara, pekara i tapetara Županija pokriva troškove školovanja

Financira se smještaj u Učenički dom, potrebna nastavno didaktička oprema i radna odijela za rad na gradilištu, sve što treba za školu

Budući pekari, limari i tapetari, njih 13, od Karlovačke županije dobili su lijep dar. Županija im pokriva troškove redovitog školovanja, a budući da se radi o deficitarnim zanimanja, potpora je još bitnija.

Županija je tako dala ugovore za zanimanja koja nisu upisivana više od tri godine, a potrebna su gospodarstvu.

– U tim ugovorima financiramo smještaj u Učenički dom, potrebnu nastavno didaktičku opremu i radna odijela za rad na gradilištu, kazala je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.
Neki ugovori godišnje su teški više od 8 tisuća kuna, što ovisi o slučaju. No potporama tu nije kraj jer postoje i one Ministarstva gospodarstva vrijedne 1250 kuna i isplaćuju se godinu dana, a namijenjene su za jedinstveni model obrazovanja, STEM stipendija i županijskih stipendija.

U ime učenika danas je govorio i učenik MIOŠ-a Marin Rupčić napominjući koliko ovakve stipendije pomažu i učenicima, ali i roditeljima budući je svaka kuna dobrodošla i olakšava školovanje, a učenici dobivaju sve što im treba za školu.

Kako je podsjetila dožupanica Hajsan Dolinar, stipendije uz županiju daju i općine i gradovi, sve kako bi tržište rada dobilo zanimanja koja su mu potrebna.
Politiku stipendija i ugovora pohvalio je danas i ravnatelj Tehničke škole Ivan Janković poručujući da treba i dalje tražiti načine kako pomoći deficitarna zanimanja odnosno školovati mlade ljude za njih. Kazao je i kako obrtnici također imaju ugovore s učenicima i roditeljima, a kad školuju te učenike, očekuju najmanje da oni ostanu raditi kod njih koliko su financirani.

Pročitajte i ovo

PISMOM DO ŽRTVE

Nigerijska prijevara u Karlovcu: Stigla pisma na više adresa, a s njima i novčano “nasljedstvo”