Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  8C° Duga Resa

 • weather-image

  7C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  7C° Slunj

Karlovac OD DANAS Podijeli

Za Karlovčane besplatno zbrinjavanje azbesta do kraja godine

Iduće godine zbrinjavanje azbesta bit će po starom modelu – do 200 kilograma po osobi, svakih 6 mjeseci

Svi Karlovčani od danas do kraja godine na Odlagalištu otpada na Ilovcu mogu besplatno zbrinuti građevinski otpad koji sadrži azbest. Grad je za tu namjenu osigurao 130.000 kuna.

Razlog su salonitni krovovi uništeni u nevremenu početkom kolovoza. Grad je preuzeo zbrinjavanje tih krovova na sebe, ali ovom privremenom odlukom, i zbrinjavanje svog azbestnog otpada kojeg na Ilovac dovezu fizičke osobe s područja grada Karlovca.

-Naša procjena i utemeljenje ove odluke je da s jedne strane olakšamo ljudima da im izmjena krovišta ne bude trošak. S druge strane logika je bila da bi se mogla pojaviti divlja odlagališta. Onda smo cijeli grad uzeli kao područje koje može koristiti ovu mogućnost, pojasnio je gradonačelnik Damir Mandić.

-Na ovaj način će im biti omogućeno da mogu dovesti neograničenu količinu, koliko su skinuli s krovišta i to se odnosi samo na fizičke osobe, dodao je direktor Čistoće Tomislav Polić.

Prijevoz građani moraju osigurati sami

Ipak, građani sami moraju organizirati prijevoz azbesta na Ilovac. -Salonitne ploče moraju biti na paleti maksimalne visine do 80 cm, zamotane streč folijom ili u vrećama, odnosno nikako ne smiju biti rasute, naglašavaju u Čistoći.

A nakon 31. prosinca odlaganje azbesta na Ilovcu vratit će se na prijašnji model, pojašnjava Polić.

-Na reciklažnim dvorištima sve fizičke osobe mogu besplatno zbrinuti do 200 kilograma svakih šest mjeseci. A 200 kilograma je otprilike 15 ploča. Kad netko mijenja cijelo krovište to je puno više.

Azbestni otpad na Ilovac se može dovesti ponedjeljkom, srijedom i petkomod 7 do 15 sati te utorkom i četvrtkom od 12 do 20 sati.
U slučaju da 130.000 kuna ne bude dovoljno, Grad će zadnjim ovogodišnjim rebalansom osigurati dodatna sredstva.

Pročitajte i ovo

NOVA NAGRADA Z. DOMU

Andro Damiš osvojio nagradu za glumačka ostvarenja u Banja Luci