Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Život DUGOREŠKI ZRAK Podijeli

Za mjerenje kvalitete zraka Grad Duga Resa spreman osigurati novac

Sedam godina nije bilo mjerenja, a već godinu dana Dugorešani upozoravaju da sa zrakom nešto nije u redu

Sedam je godina prošlo od zadnjeg mjerenja kvalitete zraka u Dugoj Resi, a  pojedini Dugorešani već godinu dana upozoravaju da sa zrakom opet nešto ne štima.

Rezultati tih, prvih mjerenja 2011., podsjetio je gradski vijećnik Bruno Kurelić nisu bili bajni. Kvaliteta dugoreškog zraka bila je svrstana u drugi razred.

– U lipnju 2011. Grad je angažirao tvrtku koja je analizirala štetne spojeve u zraku na području Duge Rese i došlo se do saznanja da u intervalima ima izrazito velika količina toulena i etil benzena u zraku. Radi se o aromatičnim ugljikovodicima od kojih je etil benzen kancerogen.

Priča o tome nikada nije ispričana do kraja, kaže Kurelić i upozorava kako posljednjih godinu dana sluša građane koji tvrde da nešto ni sada nije u redu s dugoreškim zrakom.

– Kažu da se u pojedinim dijelovima dana, ujutro, a posebno navečer osjeća intenzivan miris, da se oni koji se bave rekreacijom tada brže umaraju i slično. Stoga je gradske oce pitao da li je u zadnjih sedam godina ikada provedena analiza kakvoće zraka.  – Koji parametri osim političkih su važni da se to mjerenje izvrši, dodao je Kurelić.

Nakon 2011. mjerenja kakvoće dugoreškog zraka nije bilo, ali to ne znači da ga neće biti, kaže gradonačelnik Boljar.

– Dapače, ako ste složni, u ovom trenutku nemamo predviđena finacijska sredstva, ali možemo zajednički, kod donošenja sljedećeg proračuna to uvrstiti. Možda možemo čak i kod ovog rebalansa, ali pitanje je koliko to košta i ako ima bilo kakvih naznaka da postoji zagađeni zrak ja sam prvi da idemo napraviti mjerenje i da rasčistimo sve nejasnoće koje se pojavljuju unatrag sedam godina, rekao je Boljar.

Rebalans proračuna na dnevnom je redu sjednice koja će se održati ovoga petka, a tada će se vidjeti i hoće li već sada biti osiguran novac za mjerenje.

Pročitajte i ovo

DANI GLJIVA

Izložba gljiva u ZILIK-u do večeras, a Gljivarski tjedan do 15. listopada