Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Život JAVNI ODGOVOR Podijeli

Za obnovu Banijanskog i još 2 mosta u Karlovcu dokumentacija spremna, nedostaju novci

“Važno je da sva tri mosta zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete”

Javno, kako je i zatraženo, gradonačelnik Damir Mandić odgovorio je na otvoreno pismo Nikole Badovinca o stanju Banijanskog i ostalih mostova u Karlovcu.

Zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete, ali moraju biti obnovljeni, naglašava gradonačelnik.

– Mi smo u zadnjih šest mjeseci napravili projektnu dokumentaciju koja je vezana i za Banijanski most, ali i za most na Maloj Švarči, prema zoni Mala Švarča i za most na Rakovcu.

Projektna dokumentacija bila je predmet razgovora s Ministarstvom graditeljstva nakon što je ono upozorilo na stanje mostova u Hrvatskoj, pojašnjava Mandić.

-Odradili smo niz sastanaka, ali u  ovom trenutku nam je važno da sva ova tri mosta zadovoljavaju te minimalne tehničke uvjete i nisu opasni. No, isto tako, činjenica je da uslijed teških tereta mostovi trebaju održavanje.  Kad bi sva tri mosta radili odjednom vrijednost je skoro 35 milijuna kuna.

To je novac kojeg Grad Karlovac nema pa će potražiti alternativne izvore financiranja.

– Rečeno nam je da Republika Hrvatska radi bazu mostova i mi ćemo sigurno dio novca tražiti od Ministarstva graditeljstva, dio novca će morati biti naš. Isto tako, postoji mogućnost da se u sklopu ITU mehanizma osmisli jedan projekt koji bi uključivao potpunu obnovu ova tri mosta. Već je idejno rješenje za taj projekt napravljen i mi ćemo s tim prijedlogom ići, kandidirat ćemo ga na ITU mehanizam, naglasio je Mandić.

Grad je novac za obnovu Banijanskog mosta tražio i od Hrvatskih ceste s obzirom da je to jedini most koji spaja kopnenu Hrvatsku s morskom za teške terete, ali odgovor za sad još nisu dobili.

Pročitajte i ovo

JOSIPOVE SRIJEDE

“Bit hrvatskih obitelji i naroda je duhovna podloga. Žive bi nas progutali kad smo napadnuti, da nismo molili i vjerovali, a branitelji nosili krunice”