Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  8C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Karlovac Županija Podijeli

Za otvoriti kamp treba barem pet “papira”

S obzirom na atraktivnost lokacije i lijepu prirodu sve je više zainteresiranih za pokretanje kampova. Samo se u Saborskom planira pokretanje novog kampa na dvije lokacije, što nam je potvrdila i dožupanica Martina Furdek Hajdin. – U našem uredu je bilo nekoliko sastanaka po tom pitanju. Znamo za namjere nekih investitora koji su već sada […]

S obzirom na atraktivnost lokacije i lijepu prirodu sve je više zainteresiranih za pokretanje kampova. Samo se u Saborskom planira pokretanje novog kampa na dvije lokacije, što nam je potvrdila i dožupanica Martina Furdek Hajdin.

– U našem uredu je bilo nekoliko sastanaka po tom pitanju. Znamo za namjere nekih investitora koji su već sada u našoj županiji već eminentni investitori u takvom resoru. Kamp Grabovac se širi. Samo posljednjih tjedana bilo je nekoliko radnih sastanaka kji su održani u županijskim uredima. Poticat ćemo ove inicijative i administrativno pomoći. Također ćemo istražiti sve mogućnosti iznalaženja sredstava za sufinanciranje i realizaciju ovih projekata, naglašava Furdek Hajdin.

Što je potrebno za pokretanje kampa?

A što je sve potrebno kako bi se pokrenuo jedan kamp objasnila je Ines Vidas, voditeljica projekata u Kamping udruženju Hrvatska.

-Potrebno je zemljište u vlasništvu ili u najmu gospodarstvenika, odnosno fizičke osobe koja želi otvoriti kamp bez obzira je li riječ o otvaranju većeg kampa ili nekog manjeg u domaćinstvu ili OPG-u, te naravno kapital. Ovisno o vrsti objekta od dozvola treba građevinska dozvola, osim ako Prostornim planom nije drugačije definirano, dok je za „prave“, uglavnom veće kampove potrebna zona T3 koja je u prostornim planovima definirana. Osim s izradom idejnog projekta, ishođenja lokacijske i građevinske dozvole, odnosno s izradom izvedbenog projekta, kreće se i s tehnički minimalnim uvjetima, dolazi se do uporabne dozvole i nakon što se dobije uporabna dozvola kako bi se moglo raditi na siguran način, onda se od Ministarstva ili lokalnih gradskih odnosno općinskih tijela traži rješenje o radu, odnosno kategorizacija i onda je kamp spreman za goste. Sve ostalo ovisi i o atraktivnoj lokaciji i financijama koje uvjetuju sam izgled i dizajn cjelokupnog objekta.“

38% smještajnih kapaciteta u Karlovačkoj županiji u kampovima

Važno je reći kako 38% ukupnih smještajnih kapaciteta Karlovačke županije upravo pokrivaju kampovi, a još ima mnogo prostora za nadogradnju postojećih i stvaranje novih jer kampovi imaju brojne prednosti, istakla je Dina Begić, direktorica ureda Turističke zajednice Karlovačke županije.

– To znači i da imamo puno kapaciteta u toj vrsti smještaja. Prednost kampova je što je u njima duži boravak dana. Kampovi jedini imaju prosječan broj boravaka 6,7 dana na jednoj lokaciji. Na razini županije, to je 1,6 dana što indicira da smo i dalje tranzitna županija, osim u segmentu kampova.

Pročitajte i ovo

MOŽEMO I NOVA LJEVICA

Draženka Polović za gradonačelnicu, Birač za zamjenika: Bit ćemo ugodno i Karlovčanima drago iznenađenje