Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  28C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  27C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  27C° Slunj

Karlovac RAZVRSTAVANJE Podijeli

Za sporiji rast “brda” otpada na Ilovcu: 80 novih zvona za staklo na karlovačkim zelenim otocima

Na Ilovcu ima mjesta za još do dvije godine odlaganja otpada

Novih 80 zvona za staklo karlovačka Čistoća upravo postavlja na zelene otoke u gradu, ali i prigradskim naseljima.

Spremnici su nabavljeni u sklopu gradskog projekta nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada ukupno vrijednog 6,1 milijuna kuna. Većina novca stigla je bespovratno iz Fonda za zaštitu okoliša.

–  Unutar toga nabavljeni su spremnici i to za staklo, njih 80 komada tzv. zvona za staklo. Trenutno na privremenom skladištu nalazi 250 spremnika za papir i 250 spremnika za plastiku veličine 1100 litara, rekla je pročelnica Ana Hranilović Trubić.

U budućnosti na zelenim otocima ostat će zvona za staklo, spremnici za tekstil i metal. Za papir i plastiku stižu novi spremnici koji će biti podijeljeni pojedinačnim korisnicima i zgradama. Ponovljena je, naime, javna nabava i za 10 500 komada spremnika za papir, 10 500 za plastiku i bio otpad 1100 komada.

Brdo otpada na Ilovcu na 134 metra

-Znači, dolaze spremnici za plastiku i papirnatu ambalažu koji će biti distribuirani svim korisnicima, pojedinačnim kućanstvima i kolektivnim kućanstvima. Isto tako ćemo distribuirati i spremnike za biootpad dok će za pojedina kućanstva Čistoća nabaviti i podijeliti kompostare, ovisno o željama vlasnika kućanstva, kaže direktor Čistoće Tomislav Polić.

Sve to se radi kako bi se smanjile količine miješanog komunalnog otpada koje stižu na Odlagalište Ilovac. Jer, brdo otpada tamo nezaustavljivo raste.

– Brdo je na 134 metra i možemo ga dizati do 138 metara. Ali, imamo i bočne stranice koje popunjavamo jer se brdo sliježe. Svake godine radimo mjerenja da znamo do kada se može. Realno, imamo još do dvije godine bez problema, ali očekujemo da ćemo s ovim postupkom smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada tako da će brdo sporije rasti iako imamo svake godine sve više otpada, dodao je Polić.

Pročitajte i ovo

PELJEŠKI SE MOŽE SAKRITI

Borlinčani impresivnim vatrometom obilježili spajanje s gradom u dužini od čak 300 metara