Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Županija JAČANJE TEHNIČKE KULTURE Podijeli

Zajednica tehničke kulture imat će značajnu ulogu u budućem Centru izvrsnosti

ZTK bi trebala dobiti suvremenu opremu i prostore u kojima može razvijati sve svoje programe

Sa petnaestak svojih programa Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije važna je nadogradnja redovnom obrazovnom sustavu. Zato će imati i značajnu ulogu u budućem Centru kompetencija kojeg Županija planira urediti u karlovačkoj vojarni Oružani i Tehničkoj školi.

Poručili su to župan Damir Jelić i njegova zamjenica Vesna Hajsan Dolinar za današnjeg posjeta Zajednici.

– To je pitanje egzistencije. Svi govorimo da nam mladi odlaze iz Hrvatske, a taj Centar izvrsnosti bi upravo trebao raditi na tome da ono što tržište rada treba školuje mladuje ljude i da ti mladi ljudi kroz praksu dolaze do svojih radnih mjesta, rekao je Jelić.

Ministarstvo ima na raspolaganju milijardu kuna za centre izvrsnosti u svim županijama

Dio Centra sa strojevima uređivao bi se u prizemlju Tehničke škole. Drugi dio bit će smješten na prva dva kata Oružane.

Robotika, elektrotehnika, strojarstvo, građevinarstvo, promet… nikako se ne mogu obraditi na jednom satu tjedno tehničkoga odgoja, koliko je predviđeno redovnim obrazovnim programima.

– Zajednica tehničke kulture nadograđuje sve te programe uz ostalih još desetak gdje djeca imaju osjećaj i interes da to rade i razvijajaju ne samo svoje intelektulne nego i one praktične vještine. To je ono što treba i tržištu rada, naglasila je dožupanica Hajsan Dolinar.

Zbog toga će Zajednica imati i značajnu ulogu u Centru.

– Zajednica tehničke kulture time dobiva opremu i prostore u kojima može razvijati sve programe koje radi. Radi se o suvremenoj opremi, opremu koju treba tržište rada, koje treba gospodarstvo… Nešto što će područje tehnike trebati u budućnosti.

Centar izvrsnosti bit će za sve dobne skupine, od vrtića do umirovljenika

Mjesta u Centru bit će i za mlade poduzetnike inovatore.

– Recimo da je Centar izvrsnosti i za njih jedna od stvari gdje će moći korisitit prema određenom planu i programu svu tehniku, ali i transferirati svoje znanje na druge, ako imaju te želje. Zamišljeno je da Centar izvrsnosti sve pokupi – djecu vrtićke dobi, preko one školske do cjeloživotnog učenja, naglasio je Jelić.

Projekt Centra izvrsnosti trenutno je u fazi izrade projektne dokumentacije. Trebala bi biti gotova u lipnju, a idejno rješenje krajem veljače. Tehnička škola predložila je 14 programa usuglašenih s gospodarskim sektorom.  Od ministarstva očekuju raspisivanje natječaja u ožujku na koji će se županija prijaviti. U idućoj godini planira se započeti s uređenjem prizemlja Tehničke škole i Oružane, a nakon toga i opremanjem.

Pročitajte i ovo

KVALITETA LIJEČENJA

Čak 30 % Zagrepčana na terapije dolazi u dugorešku bolnicu