Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Županija GLAVE SKUPA Podijeli

“Zakonima koje Vlada donosi želi se općinama reći da je bolje da ih nema, da umru”

Načelnici općina iz Karlovačke županije žele zajedno lobirati i boriti se za građane, bez obzira na stranački dres

Općine u Karlovačkoj županiji s pravom strahuju za budućnost, ali i visinu svojih proračuna, a zakoni koji se donose uglavnom im ne donose rješenja na bolje.

Načelnici općina iz Karlovačke županije zato su uveli koordinacije na kojima se okupljaju bez obzira na stranački dres, te raspravljaju kako se zajedničkim snagama postaviti prema Vladi. Jedna takva održana je danas u Kamanju čiji načelnik žestoko kritizira aktualnu Vladu i zakone koje donosi, a koordinacije smatra dobrima za rješavanje problema.

Lex šerif, zakon o financiranju i regionalnom razvoju ne doprinose razvitku

– U ovom trenutku barem su tri zakona koje smatramo lošima. To su tzv. “lex šerif”, zakon o financiranju općina i gradova te zakon o regionalnom razvoju, smatra načelnik Kamanja Damir Mateljan (SDP). “Lex šerif” smatra nepotrebnim jer umanjuje ulogu vijeća, a onda i utjecaj građana. Zakon o financiranju gradova i općina osjetit će se na proračunima općina, nastavlja Mateljan. “Država nam je njime dala porez na dohodak, što je ionako naše, a najlošije će proći općine od posebne državne skrbi kojih je najviše u Karlovačkoj županiji”, objašnjava. U prijevodu, općinski proračuni mogli bi biti tanji, a u konkretnom slučaju kamanjski za ogromnih 100 tisuća eura. Treći zakon je onaj o regionalnom razvoju koji je nedefiniran jer gradovi i općine “nemaju pojma” što znači pripadanje nekoj od skupina u koju su svrstani. “Mi nemamo blage veze što znači biti svrstan u neku od 8 kategorija”, kaže Mateljan. Smatra da bi se načelnici trebali odrediti prema tim zakonima. – Ako je zakon loš za Kamanje, onda je loš i za Plaški, Ribnik ili nekog drugog. Ne želim to gledati kroz prizmu stranaka, već koristi nama svima. Dodaje i konkretnu kritiku da ova Vlada donosi parcijalne zakone, odnosno zakrpe. – Ne donose se suštinske reforme, osobito u lokalnoj samoupravi, pa onda imaju ovakve “zakončiće”. Treba nam reforma lokalne i područne samouprave, no ova Vlada nema za to hrabrosti, kaže SDP-ov Mateljan. “Ovime se želi reći općinama da je bolje da ih nema, da umru, da bankrotiraju”, kaže Mateljan koji rješenje vidi u donošenju kompletnog novog zakona o JLS.

Vojnićki načelnik Andrić: Zakon o gospodarenju otpadom i zaštiti životinja stavlja nas pred zid

Njegov kolega iz Vojnića Nebojša Andrić (HDZ) kaže da se ove teme svih tiču i da bez obzira na stranačku pripadnost, načelnici bi trebali raditi na dobrobit građana. Po njemu, budući zakon o lokalnim dužnosnicima nešto je zbog čega treba “pritiskati” Vladu. On bi definirao prava i obveze načelnika i zamjenika, radnog vremena i plaća jer su dosad na snazi samo tumačenja.

-Morali bismo reagirati na vrijeme prilikom izrade nekih zakona koji nas trenutno stavljaju pred zid. Takav je zakon o gospodarenju otpadom i zaštiti životinja, a mi smo ih obvezni provoditi, dok su kazne za nas velike, napominje Andrić.

Komentirajući Mateljanove ( SDP) primjedbe na tri spomenuta zakona kaže da oni nisu jedini, ali i da se ti zakoni izravno tiču općina. – Mi smo servis građana, smatra Andrić i poziva da se bude iznad stranaka, a za zastupanje malog čovjeka.

Ovakve načelničke koordinacije trebale  bi se održavati desetak puta tijekom godine i zapravo postati “sito i rešeto” za sve općinske probleme.

 

Pročitajte i ovo

ZA POČETAK TJEDNA

Danas bez pozitivnih u Karlovačkoj županiji. Testirano samo 15 bolničkih pacijenata