Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Život POSLOVNI SAVJETI Podijeli

Zašto je franšizno poslovanje sve popularnije?

Bilo da se želite proširiti u strane zemlje ili želite jednostavno imati (sezonski) izvor prihoda sa strane, kroz franšize je sve to moguće vrlo lako organizirati.

Možda vam je promaklo, ali franšize u Hrvatskoj posljednjih godina postaju sve brojnije i ovaj način poslovanja ubrzano se širi na našem tržištu. Bez obzira o kojoj se djelatnosti radi, udio franšiza u njoj raste, a ako bolje pogledate, vidjet ćete da je ogroman broj novih franšiza zapravo proizašao iz odličnih ideja poduzetnih individualaca.

Mnogi ljudi franšize povezuju s velikim multinacionalnim kompanijama, što je svakako točno, ali to ne znači da su franšize kao koncept izvan dohvata malih tvrtki. Naprotiv, sve više malih tvrtki odlučuje se za upravo ovaj poslovni model.

Postavlja se pitanje – zašto? Evo nekoliko najvažnijih razloga zbog kojih franšizno poslovanje postaje sve popularnije.

Jednostavnost

Ako vam je poznato što je franšiza, onda znate da ovaj model davateljima franšiza omogućava iznimno brzo širenje bez velikih ulaganja. Obveze poput pronalaženja adekvatnih lokacija za novu poslovnicu, zapošljavanja i vođenja svakodnevnog poslovanja padaju na primatelja franšize. Na davatelju je samo da pruži znanje i zaradi kroz tantijeme.

Ovaj model je fantastičan i za male poduzetnike koji su osmislili relativno jednostavan koncept koji žele širiti kao davatelji franšize, a odlične primjere za to možete pronaći u ovoj ponudi franšiza. Ovi poduzetnici potencijalne partnere mogu privući niskim tantijemama i(li) odustajanjem (ili umanjivanjem) naknade koju primatelj franšize obično mora platiti za korištenje davateljevog brenda, a koja često predstavlja i najveći dio investicije potrebne za ulazak u posao.

Na taj način davatelj franšize osigurava stabilan izvor prihoda, a primatelj lako i brzo ulazi u posao koji se već pokazao uspješnim.

Brzina širenja

S obzirom da smo u prošlom dijelu teksta rekli da je pronaći partnere u ovakvom modelu relativno lako, treba reći da franšize omogućavaju veliku brzinu širenja davatelju na nekom teritoriju. To primjerice može biti jako važno za međunarodnu kompaniju koja se sprema probiti na novo tržište, ali i za malog poduzetnika koji želi stvoriti lokalnu mrežu suradnika.

Uzmimo za primjer slučaj da poduzetnik iz Zagreba želi proširiti svoj proizvod ili uslugu po hrvatskoj obali. Preko konzultanta koji ujedno ima i ulogu posrednika, kao što to radi CFCG, lako može naći zainteresirane primatelje franšize i u samo nekoliko razmijenjenih e-mail poruka objasniti im o čemu se radi. Nakon toga se potpisuje franšizni ugovor i cijela stvar se uskoro pokreće. Za kratko vrijeme brend poduzetnika iz našeg primjera je prisutan na obali.

S druge strane, primatelji franšize na ovaj način brzo i lako mogu doći do prilike za zaradu, a u nekim slučajevima trud koji treba uložiti je zaista minimalan. Ovo može biti i odličan način za ostvarivanje dodatnog prihoda, pa postajanje dijelom franšize ne treba uvijek gledati kao obvezu koja oduzima puno vremena. Za sve uključene strane omjer uloženog i dobivenog može biti iznimno povoljan.

Na kraju…

Franšize kao poslovni model, dakle, nisu rezervirane samo za velike tvrtke, već svatko tko to želi može pokušati franšizirati svoju ideju i na taj način se brzo proširiti po ciljanom tržištu. Uz pravog partnera koji će posredovati između davatelja i primatelja, taj proces može ići vrlo brzo.

No, možda i najvažniji razlog za ubrzani rast popularnosti franšiza je njihova fleksibilnost. Bilo da se želite proširiti u strane zemlje ili želite jednostavno imati (sezonski) izvor prihoda sa strane, kroz franšize je sve to moguće vrlo lako organizirati.

Stoga, ako imate dobru ideju koju želite proširiti i podijeliti s drugima, obratite nam se i pokrenite svoju novu franšizu!

(sponzorirana objava)

Pročitajte i ovo

DOM ZA "DOBRE" KUKCE

U propalom farmaceutskom vrtu u arboretumu postavljen prvi karlovački hotel za pčele i kukce