Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Karlovac OBNOVA Podijeli

Završena sanacija mrtvačnice na Židovskom groblju

Sve su naravno nadgledali konzervatori

Na mrtvačnici Židovskog groblja završeni su i posljednji radovi u ovoj fazi sanacije.

Obnovljena su ulazna vrata sa svim dijelovima te ugrađene ukrasne metalne rešetke, sastavni dio vrata mrtvačnice. Nove rešetke su izrađene prema originalu, ručno izrađene s puno sitnih detalja na elementima. Materijal od kojih su izrađene rešetke je kovano željezo plosnih profila s ručno izrađenim kovanim ukrasnim viticama i floralnim elementima.

Stare rešetke bile su prekrivene naslagama raznih boja, na floralnim elementima i viticama je bio vidljiv utjecaj mehaničkih djelovanja i atmosferilija zbog čega je došlo do truljenja. Okviri koji drže cijelu rešetku također su uništeni raznim oksidima i bili su raspadnog stanja.

Time su završeni svi planirani radovi na konstruktivnoj i građevinskoj sanaciji mrtvačnice na Židovskom groblju; sanacija temelja, sanacija krovišta kroz uređenje odvodnje, radovi na uređenju čestice, odnosno odvodnji, statička stabilizacija objekta ugradnjom betonskih vijenaca s metalnim sponama, sanacija unutarnjih zidova, skidanje stare žbuke i nanošenje nove te izrada betonske podloge, odnosno podne ploče u unutrašnjosti.
Svi radovi izvedeni su u suradnji i pod konzervatorskim nadzorom jer se radi o objektu u zoni zaštite.

Pročitajte i ovo

POMAŽEM SEBI - POMAŽEM DRUGIMA

Zaželi II karlovačkog Crvenog križa: 50 žena skrbit će o 300 starih i nemoćnih