Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Karlovac MALO RECIKLAŽNO DVORIŠTE Podijeli

Završeno reciklažno dvorište na Maloj Švarči, s radom počinje krajem rujna

Karlovčani će u njemu moći odložiti 48 vrsti otpada, pa i onaj opasni koji mora biti u originalnoj ambalaži

Drugo karlovačko reciklažno dvorište je završeno. Nalazi se na Maloj Švarči u Ulici dr. Slavka Rozgaja 5a i kada krajem rujna počne raditi moći će prihvatiti 48 vrsta otpada koje će Karlovčani moći potpuno besplatno skladištiti.

Projekt je ukupno vrijedan skoro milijun i 600 tisuća kuna, podsjetila je danas voditeljica projekta Martina Stojkić.

-Europska unija ga sufinancira s 85 % iz Kohezijskog fonda za financijsko razdoblje 2014. – 2020. godina.

Cilj je smanjiti količinu komunalnog otpada koja dolazi na odlagalište i to razvrstavanjem.

– Ovo reciklažno dvorište je opremljeno, zaprimat ćemo 48 vrsta otpada, od toga je 22 vrste opasnog otpada i to je sav otpad s kojim se građani susreću i želimo na ovan način izdvojit ga iz miješanog komunalnog otpada. Ovdje mogu odlagati svi građani grada Karlovca i to besplatno, rekao je direktor Čistoće Tomislav Polić.

Novo reciklažno dvorište na Maloj Švarči s radom će započeti krajem rujna. Bit će to, nakon znatno većeg na Ilovcu, drugo takvo reciklažno dvorište u Karlovcu. Uz još jedno mobilno reciklažno dvorište te posude za odvajanje otpada koje se uskoro očekuju, Karlovčani više stvarno neće imati razloga smeće bacati u prirodu.

–  Građani Karlovca se mogu ponositi da su među pet gradova u RH koji imaju najveći postotak odvajanja otpada od 24 %. Ovo reciklažno dvorište će doprinijeti daljnjem povećanju odvajanja otpada,  naglasio je dogradonačelnik Ivan Mrzljak.

Od kad je na Ilovcu prije tri godine otvoreno svake se godine povećava količina otpada zbrinutog na reciklažnom dvorištu.

– Ove godine u prvih šest mjeseci imamo skoro duplo više nego u tom razdoblju prošle godine. Najviše ima građevinskog i glomaznog otpada, dodao je Polić.

– Ono što slijedi je završetak natječaja u Fondu za zaštitu okoliša gdje ćemo dobiti posude za odvojeno prikupljanje otpada, naglasio je Mrzljak.

U Karlovac bi trebalo stići više od 23 tisuće posuda za odvajanje otpada. Prije distribucije po kućama i stambenim zgradama bit će smještene u prostoru vojarne Luščić. No, to se ne očekuje tako brzo s obzirom da odluka o dodjeli potpore za kante iz Ministarstva još nije stigla.

Pročitajte i ovo

MIR

“Dragojla” i dalje izaziva prijepore: SDP tvrdi da Mandić eliminira dogovor, on tvrdi da je preduvjet pedalj razumijevanja