Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Hrvatska TRENING Podijeli

Završila vojna vježba “UDAR 21”: Potvrđena spremnost HV-a za zadaće potpore miru i suočavanju s krizama

Hrvatska vojska pomiče granice svojih sposobnosti

Završni prikaz vojne vježbe “UDAR 21” održan je na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju. Provodila se od 11. listopada na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” u Slunju i „Gašinci“ u Gašincima te u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji.

Cilj je bilo ocjenjivanje deklariranih snaga za sudjelovanje u misijama, operacijama i inicijativama Saveza prema preuzetim ciljevima sposobnosti. I cilj je postignut.

Pripadnicima Hrvatske vojske na uspješno izvedenoj vježbi čestitao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

-Ovo je važna aktivnost jer se radi o potvrdi spremnosti deklariranih snaga Hrvatske vojske koji sudjeluju u zadaćama NATO-a, zadaćama potpore miru i suočavanja s krizama, rekao je i naglasio kako su hrvatski vojnici pokazali visoku motiviranost, profesionalnost, dobru pripremljenost i organiziranost.

Završnom prikazu vježbe prisustvovali su i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić.

-Vojska danas raspolaže sredstvima koje hrvatski vojnici prije 30 godina nisu imali, brani hrvatski suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, rekao je predsjednik.

-Hrvatska vojska pomiče granice svojih sposobnosti. Vjerujem kako ste i tijekom provođenja ove vježbe, iskoristili prigodu za usklađivanje u postupanju, u iznalaženju najboljih praksi djelovanja, kako bi i sutra, u provođenju zadaća bili još uspješniji, brži i uvjerljiviji, istaknuo je ministar Banožić. Naglasio je kako se u suradnji s Glavnim stožerom izrađuje novi Dugoročni plan razvoja. U njemu je predviđena modernizacija opreme vojnika kako bi u vježbama, mirovnim operacijama i misijama hrvatski vojnici bili još bolji.

Najveće ulaganje bit će nabava višenamjenskoga borbenog aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ali ni ostale grane neće biti zapostavljene, napomenuo je Banožić.

Foto: MORH

Pročitajte i ovo

GAJŠAK U NU2

Albert Gajšak u Nu2: Ljudi se u Hrvatskoj boje neuspjeha i malo previše cendraju