Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Život APEL SVIMA Podijeli

Zbog marihuane propadaju moždane stanice i međuljudski odnosi

U drogama nema pozitivnih supstanci

Sve droge sastavljene su od supstanci koje pobuđuju rad moždanih stanica u moždanoj kori, tako da osoba može imati vidne i slušne halucijanacije, može dobiti viskou tjelesnu temperaturu. To sve vodi ka ugrožavanju zdravlja cijelog organizma i propadanju dijela moždanih stanica koje potom intelektualno unakazuju čovjeka, poručuje neurolog i ravnatelj karlovačke Opće bolnice Ervin Jančić.

Na nivou cijele Hrvatske 14% mladih barem je jednom probalo marihuanu. Zato je važno upozoriti na problem konzumiranja marihuane među mladima, ali i na pojavu konzumiranja ectasyija.

U karlovačkoj Općoj bolnici svi zainteresirani za stručni savjet na temu ovisnosti mogu se javiti svakim radnim danom, od ponedjeljka do petka, na broj 608 215

– Eksperimentiranje s ecstasyijem vodi do gubitka dijela neurona moždane kore koji okljaštri tu osobu. Ta osoba više neće biti ista kao što je bila prije uzimanja. Takva osoba sama sebi oduzima sposobnost da se normalno razvijaju, da normalno uče gradivo i materiju za koju će se školovati, zanimanje koje će raditi. Ali oduzima si i mogućnost uživanjea u društvu i u svojoj obitelji. Takva osoba sama sebi oduzima ono što je dobila za svog života, a to je zdravlje mozga i zdravlje tijela, objašnjava doktor Jančić.

Psihijatrica Nataša Matijević Joka kao jedina subspecijalistica za bolesti ovisnosti u Karlovačkoj županiji, pomaže ovisnicima. Upozorava da je negativni utjecaj marihuane velik. Osim što je poguban za psihu, loše djeluje i na društveni život onih koji je koriste.

– Dokazano je da marihuana uzrokuje pet puta više depresija i anksioznosti, ali dovodi i do kognitivne disfunkcije. Kada konzumenti počnu rano eksperimentirati, kasnije imaju posljedice na pamćenje i na sposobnost koncentracije. Razvija se amotivacijski sindrom koji je popraćen gubitkom energije, bezvoljnošću, što se potom manifestira i kroz lošiji školski uspjeh, padanje razreda i kasnije slabiju radnu sposobnost, naglašava doktorica Matijević.

Ona također ističe kako je uloga roditelja jako važna u sprječavanju razvijanja ovisnosti kod mladih.
– Poručila bih roditeljima da komuniciraju sa svojom djecom, da imaju jasan stav kako su alkohol i marihuana neprihvatljivi i da slobodno vrijeme više okrenu ka sportskim aktivnostima, druženjima s obitelji. No, važno je i dobro poznavati društvo s kojim se njihovo dijete druži, gdje izlazi i kada.

Pročitajte i ovo

IŠ'O KUPAC U DUĆAN

Bez maske se od danas u dućane ne može