Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  26C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Karlovac (PRE)PRODAJA Podijeli

“Zelenilo” nabavlja uglavnom ukrasno drveće, presadnicama se bave sami: Taman ih pripremaju 60 tisuća za sadnju u svibnju

Nabavka bilja preko javne nabave zanimala je vijećnicu Matan Todorčevsku, a direktor objašnjava da zbog pozicije vodozaštitnog područja nisu u mogućnosti baviti se tim uzgojem

Zašto Zelenilo kupuje pa preprodaje bilje, a svi misle da ga sami uzgajaju, pitanje je koje zanima gradsku vijećnicu Antu Matan Todorčevsku (Možemo).

Ona je, naime, na aktualcu otvorila ovo pitanje kazavši da je većina pretpostavljala da sadnice uzgaja sama tvrtka. No, u registru javne nabave naišla je na podatak da Zelenilo velik dio tih sadnica kupuje, a onda preprodaje.

Ono što Matan Todorčevsku zanima jesu financijski učinci “preprodajnih operacija”  i je li uopće moguće da Zelenilo proširi rad pa uzgaja sadnice i drveće.

Direktor Zelenila Tomislav Vukelić kaže da se tvrtka nalazi na vodozaštitnom području pa je to razlog što se na tom dijelu ne mogu baviti uzgojem. Kaže da se bilje kupuje prema narudžbi građana, i to preko javne nabave.

– Sami uzgoj bilja zbog tog prostora nije moguće raditi zbog pesticida i ostalog, rekao je Vukelić.

U Zelenilu nam pojašnjavaju da se kupuje uglavnom bilje odnosno ukrasno drveće, dok sami uzgajaju presadnice ljetnica, ali i zimskog cvijeća.

Jednu “rundu” uzgoja presadnica upravo su počeli uzgajati.

Radi se o 60 tisuća komada ljetnica kao što su begonije, salvije, tagetesi, cinerarije. Nakon uzgoja u plastenicima Zelenila one će u svibnju biti zasađene u karlovačke cvjetnjake. Presađivanje ovih dana, osim radnika Radne jedinice cvjećara i proizvodnja bilja, obavljaju i radnici Odjela parkova. Uz ljetno cvijeće, u Zelenilu nam kažu da uzgajaju i 50 tisuća bilja koje tijekom jeseni i zime biva posađeno po karlovačkim cvjetnjacima.

 

Pročitajte i ovo

PREMIJER U SLUNJU

Karlovačka županica premijeru: Možete biti prva Vlada koja će omogućiti da slunjski kraj stane na svoje noge