Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  31C° Karlovac

 • weather-image

  31C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  31C° Ozalj

 • weather-image

  30C° Slunj

Hrvatska SKITAM I FOTKAM Podijeli

Željezničkim postajama od Karlovca do Donjih Dubrava: Slike govore više od riječi

Zapušteno, oronulo, gotovo apokaliptično, tako izgleda dio željezničkih postaja na kojima smo bili ovih dana

Dva sata vremena za 40-ak kilometara i foto obilazak nekoliko željezničkih postaja  rezultirali su nizom fotografija koje govore više od riječi.

Previše oronulog, čak i negdje opasnog po život, može se vidjeti na nekim lokacijama na potezu od Karlovca do Donjih Dubrava.

Naš foto dnevnik počeli smo u Karlovcu i doista, karlovački kolodvor ispao je najbolja priča.

KARLOVAC:
Već dobro poznata zgrada željezničkog kolodvora “vrišti” za obnovom. Iako je na prvu sve čisto i uredno, vidi se da je cigla od koje je zgrada zidana u katastrofalnom stanju.
Vanjske cigle zida, doslovno se “mrve” pod utjecajem “zuba vremena”.

Vrata i prozori na zgradi ne samo da nisu održavani i da nisu dugo vidjeli svježu boju, već su trula i trebalo ih je odavno zamijeniti. Koševi za smeće su potrgani, sa zidova se ljušti boja, curi i vlaži se žbuka koja otpada. Kasnije će se ispostaviti da je ovo super stanje.

MRZLO POLJE:

Ovdje je vrijeme stalo pred 40 godina. Objekt je čist, ali zub vremena uzima svoj danak. Standardno, građevinska stolarija nije obojana, tko zna od kada.

Boja na klupama je još original tvornička, počela se ljuštiti vjerojatno pred dosta godina i  sada je grubo hrapava površina. Hrabrost bi bila sjesti na to u nekom finijem komadu odjeće, a da se ne potrga. Ukoliko se netko to i odvaži učiniti, postoji velika mogućnost da mu na glavu padne nekoliko kvadrata zidne žbuke koja se uvelike odvojila od zida, iznad klupe.

ZVEČAJ, bivši tehnički objekt:

Nekad tehnički objekt, a danas napušten jer se ne koristi, obrastao je u korov, kupinu i drač. Susjedi se žale na leglo zmija kojima je ovo idealno stanište.

 

 

 

 

 

GORNJI ZVEČAJ:

Nekad “vaktarna ” koja je imala službenike 24 sata na dan dok je tu cesta prelazila preko željezničke pruge, a oni BI kod dolaska vlaka spuštali i dizali rampu ručno (na vintu). Kasnije, uvođenjem električnih rampi, imala je samo svrhu željezničkog stajališta, a putničke karte je prodavala  službenica.

Danas od službenice nema ni “s”, a od stajališta je ostalo ruglo. Ulaz u čekaonicu kao i nekadašnja staklena stijena zabijeni su daskama. Službene prostorije najbolje opisuje pojam “Dan poslije”.

Dok putnik namjernik čita ozbiljna upozorenja na oglasnoj ploči postavljenoj pod nadstrešnicom, kako je bitno biti odgovoran i kako obavezno moraju nositi maske u vlaku, jer će bla bla bla…,dotad, svakom Zvečajcu prijeti pad žbuke na glavu s plafona od nekoliko kvadrata.

GENERALSKI STOL, bivši željeznički magazin:

Ovaj objekt dugih niz godina prokišnjava i pravo je čudo kako se još nije srušio sam od sebe. Srećom već godinama nema ozbiljnog snježnog pokrivača. Objekt je u blizini željezničke stanice, kraj njega ljudi prolaze do perona i s perona, parkiraju aute kraj zgrade i ozbiljna opasnost vreba s krova.

 

 

 

 

 

DONJE DUBRAVE:

Mnogi objekti u ratu pod kišom granata su bolje prošli od ovog koji rata nije vidio ( bar ne ovog zadnjeg, Domovinskog). Objekt je ružno za gledati, a opasno i za boraviti blizu.

Ovdje putnici nemaju niti nadstrešnicu, oglasna ploča je na zidu zgrade i dok piše kako OBAVEZNO morate biti odgovorni, vreba  biber crijep s krova.

Osim crijepa, i stari nakrenuti dimnjak je poprilično nadrndan.

Posebna priča su stupovi električnih žica koje je osvojila hrđa, a na ovom kratkom izletu bio je još i niz detalja koje bi se dalo tematizirati. O tome u nekoj drugoj foto priči.

FOTO RM, Željko Krivačić

Vezani članci

Pročitajte i ovo

PROGNOZA

Danas opet vruće, popodne moguće nevrijeme