Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -6C° Ogulin

 • weather-image

  -5C° Ozalj

 • weather-image

  -6C° Slunj

Crna kronika CRNI BALONI ZA ŽRTVE NASILJA Podijeli

Žene žrtve nasilja se ne osjećaju sigurno, zato ne prijavljuju nasilnike. Najviše zamjerki stiže na račun sporosti sudstva

U Karlovcu su Ženska grupa Korak i PU karlovačka obilježili 22. rujna – Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Karlovac je danas bio u znaku obilježavanja 22. rujna – Dana borbe protiv nasilja nad ženama. Ženska grupa Karlovac – Korak na Korzu je pustila crne balone u spomen na ubijene žene, a PU karlovačka kod robne kuće održala preventivni program u sklopu projekta Lily.

– U zadnjih 10 godina u Republici Hrvatskoj je ubijeno 300 žena što je strašan podatak, naglasila je predsjednica Koraka Mirjana Duduković. Prošle godine ubijeno je 8 žena, a 2017. njih čak 20.

Žene često trpe nasilje i ne prijavljuju ga, a one koje se na to odvaže susretnu se s presporim sustavom, dodaje Duduković.

–  Najviše zamjerki imamo na sudstvo gdje procesi svi dugo traju i gdje žena sa djecom nema sigurnost u periodu u kojem se to ne riješi. Trebamo primjenjivati Istanbulsku konvenciju koja je na snazi, ali još ne vidim rezultata da se to primjenjuje.

Karlovačko sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja je trenutno popunjeno. Svake godine kroz njega prođe 50 do 60 žena s djecom. Grad Karlovac za njegov rad godišnje izdvaja 200 tisuća kuna, a ove godine dodatno je uloženo i 600 tisuća kuna za kupnju zgrade novog skloništa.

U projektu Lily sudjeluje i Borovo pa se danas u trgovinama u Karlovcu po povoljnijoj cijeni može kupiti posebno dizajnirane Startas tenisice po sniženoj cijeni. Prihod je namijenjen daljnjoj borbi protiv nasilja nad ženama

– Zajedno smo partneri s Udrugom Korak i čekamo da nadležno ministarstvo raspiše natječaj. Vrijednost projekta je preko 12 milijuna kuna gdje bi se u Karlovcu uredilo zaista kvalitetnije i udobnije sklonište za sve one koji moraju na taj način zaštiti vlastiti život i život svoje djece, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Posebno ranjiva skupina su osobe s invaliditetom. Njih često zlostavljaju osobe o kojima ovise, rijetko prijavljuju počinitelje pa se ne zna ni broj onih koji nasilje trpe.

– Svako nasilje je zapravo ponižavanje i gaženje ljudskog dostojanstva, a pogotovo osoba s invaliditetom jer i nakon svega toga opet im preostaje da ovise o dobroj volji nasilnika, naglasila je predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Blaženka Presečan.

U senzibiliziranje zajednice prvenstveno muškaraca, o tome da nasilje nije prihvatljiva društvena pojava uključio se i MUP kroz projekt Lily. Program je danas održan u Karlovcu, a organizirala ga je PU karlovačka. Nema tolerancije za nasilje, naglasio je načelnik Darko Bratić.

– Svake godine u Karlovačkoj županiji se zabilježi između 150 i 200 prekršaja i kaznenih djela. Iz godine u godinu bilježimo porast prijavljenih djela, ali razlog je to što ljudi više prijavljuju, a ne zato što djela ima više. Ovo su sada realniji podaci i mislimo da će oni tim trendom od desetak posto rasti iz godine u godinu. Srećom u ovoj godini nismo imali nekih težih kaznenih djela, ubojstava. Prvenstveno su to djela koja se tretiraju u prekršajnom postupku, dodaje Bratić.

Policija osim edukacije građana radi i na edukaciji svojih službenika kako bi oni bili u stanju prepoznati obiteljsko nasilje i imati kvalitetan pristup.

Pročitajte i ovo

UHVAĆEN

BIH državljanin bušio gume po Rakovcu i Zvijezdi pa dolijao