Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  8C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Život ENERGETSKA OBNOVA Podijeli

Zgrada Veleučilišta u Meštrovićevoj ulici do 2020. energetski obnovljena

Obnavaljat će se krov, fasada, stolarija, sanitarni čvorovi, postaviti solarni kolektori i prijeći na grijanje na pelete

Do 2020. godine zgrada u Meštrovićevoj 10 u Karlovcu, u kojoj je dio Veleučilišta, Centar za socijalnu skrb i drugi, dobit će novi izgled te pri tom štedjeti energiju.

Više od 6,5 milijuna kuna vrijedan je projekt energetske obnove zgrade u Meštrovićevoj 10 u Karlovcu, a dio investicije, od 3,7 milijuna kuna, sufinanciran je iz EU fonda za regionalni razvoj.

Energetska obnova će unaprijediti energetski razred zgrade sa D na C kategoriju, smanjiti emisiju CO2 za 57,31 % i postići godišnje smanjenje toplinske energije za 51,37 %.

– Cilj je postizanje energetskih ušteda, značajno smanjivanje gubitka energije, ali i time će se proljepšati i vizura grada, rekao je voditelj projekta Robert Vodopić dodavši da projekt traje 20 mjeseci, od 14.9.2018-14.5.2020.

Objekt će biti rekonstruiran izvana i iznutra. Dobit će novu ventiliranu toplinsku fasadu, krov na kojega će biti postavljeni solarni paneli, PVC stolariju, obnovljene sanitarne čvorove, a prelazi se i na novi toplinski sustav.

– Oni su trenutno spojeni na toplanu, naš centralni toplinski sustav, a ide se na izgradnju kotlovnice i na pelete, pojasnila je pročelnica Vesna Ribar.

Ova, a posebno 2019. godina bit će posebno zahtjevna za Grad Karlovac, kaže gradonačelnik Damir Mandić jer posljednjih godina se krenulo u proces natječaja sufinanciranja energetski učinkovitih projekata.

– Već smo najavili da idemo u projekt energetske učinkovitosti starog dijela naše knjižnice s tim da smo i tamo iznašli dodatna sredstva za uređenje podruma, koji nije vezan uz energetsku učinkovitost već povećanje standarda. Odobrena su nam sredstva za energetsko uređivanje Gradske uprave, pri kraju je energetska obnova škole Tušilović. Kandidirali smo OŠ “Braća Seljan”, dio MIOŠ-a koji se sljedeće godine vraća pod Grad i OŠ Turanj.

Cilj je smanjenom potrošnjom energije uštedjeti što više sredstava pa Mandić najavljuje da će, kada se radi o javnim zgradama, u narednoj godini odraditi kvalitetan posao.

Pročitajte i ovo

VATRU GASI, BRATA SPASI

Mladi glinski vatrogasac u potresu ostao bez kuće, ali nesebično pomagao sugrađanima. Karlovački kolege mu žele izgraditi novi dom