Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  34C° Karlovac

 • weather-image

  34C° Duga Resa

 • weather-image

  31C° Ogulin

 • weather-image

  34C° Ozalj

 • weather-image

  33C° Slunj

Karlovac DRŽAVA IH NE ŠIŠA Podijeli

Zgradu u kojoj je frizeraj “Pudina” dotukao i potres: Plaćamo najam državi, želim ovdje ostati, ali…

Natali Pudina Skočibušić kaže da joj izgleda da država nema ni viziju ni sliku svojih nekretnina

Frizerski salon u kući na uglu Domobranske i Zrinskog trga jedan je od najstarijih u Karlovcu. Papiri govore da je tamo od 1945. godine, ali nakon posljednjih potresa na Banovini koji su dobrano stresli i stare karlovačke zgrade, pitanje je hoće li tu i ostati.  Jedna je ovo u nizu priča o zgradama čiji je vlasnik država koja uredno naplaćuje najam, ali kad dođe do problema, malo je tu konkretnih poteza.

Obrt bivšeg gazde osamdestih je godina preuzeo Karlovčanima dobro poznati Drago Pudina, a frizerski posao od oca preuzela je i danas vodi Natali Pudina Skočibušić.

Od 1945. na ovoj je lokaciji frizeraj

Salon je, međutim, sada zatvoren jer od ukupno 100 kvadrata prostora čak 80 (i to onih koji gledaju na Korzo) nakon potresa su označeni crvenom naljepnicom.

-Već godinama zgrada nije stabilna. Krov se urušava. Prvo ga je prije godinu dana zahvatio požar nakon čega su svi stanari iznad salona iseljeni, a sada ga je dodatno uništio i potres, kaže vlasnica salona.

Zgrada, tj. stara kuća, u državnom je vlasništvu. I upravo ta država sve ove godine uredno je naplaćivala najam od svojih najmoprimaca, ali o kući se brinula nije.

Unutrašnjost cijele kuće u strašnom stanju

Dok salon izgleda netaknuto, u ostatku zgrade, već u dvorištu, a posebno na katu i u potkrovlju, vidljivo je koliko je ova, ali i susjedna zgrada oštećena.

-To je sva bit.

Za dva poslovna prostora koja koristi, Natali plaća nemali najam.

-Najam je velik za grad Karlovac. Ja spadam u A zonu, a šišanje u mojoj A zoni i u A zoni u Zagrebu ili Dubrovniku nije ista cijena. Najam je 3500 kuna, što nije malo za ovaj grad.

Ne želim otići, ovo je mjesto koje piše povijest

Tijekom svih ovih godina uložena su i značajna sredstva za uređenje unutrašnjosti salona. Većinu uloženog ne može tek tako izvaditi i otići, to čak niti ne želi.

-Tata je uložio velika sredstva unutra i sad žao mi je da bih morala otići negdje drugdje. Ipak je to mjesto koje piše neku povijest, ističe Pudina Skočibušić dodavši kako je u više navrata pisala nadležnima i tražila otkup ovog poslovnog prostora. No, to se ipak nije dogodilo.

U vrijeme pandemije posao je značajno pao

Osim tradicije, Natali misli da nije trenutak ni za nove početke. Od pandemije se posao značajno smanjio. Zbog toga nije prihvatila ponudu Grada da ju premjeste u neki drugi, gradski prostor.

-Ako već moram izaći voljela bih da mi netko isplati sve ove troškove koje smo godinama ulagali.

A vlasnik odnosno država, nakon potresa javio se Natali. Pokušavaju naći rješenje, ali ništa konkretno za sad nisu ponudili.

-Ništa ne nude. Kod njih je izgleda veliki problem što nemaju sliku ni viziju što oni imaju od svojih nekretnina.

Natali se nada da joj država ipak u narednom periodu neće naplaćivati najam, a što se salona tiče, kaže da će se potruditi da ostane tu gdje je.

Pročitajte i ovo

GLAZBENA VEČER

Podsjetnik za srijedu: Na rasporedu su Splitski virtuozi i The Cracked