Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Život PROJEKT Podijeli

Živjeti zdravo može se uz redovito kretanje, pravilnu ishranu i bez stresa

U Karlovačkoj županiji danas započelo provođenje Nacionalnog programa “Živjeti zdravo” – za poboljšanje zdravlja cijele populacije

Kronične nezarazne bolesti veliki su problem stanovništva u Hrvatskoj. Upravo zato Hrvatski zavod za za javno zdravstvo provodi EU projekt “Živjeti zdravo” u koji se uključila i Karlovačka županija.

Naglasak je na fizičkoj aktivnosti, mentalnom i spolnom zdravlju, a ono što ovaj projekt čini različitim od drugih je dostupnost svega o čemu educiraju građane, kaže voditeljica projekta dr. Sanja Musić Milanović iz HZJZ-a.

– I u vašoj, kao i u svim drugim županijama bit će uređen jedan dječji park koji će biti čuvan, u kojem će raditi volonteri te jedna hodačka staza. Čini mi se da smo zaboravili na najjednostavniji i najdostupniji pokret, a to je hodanje. Ni tamo neće ljudi biti sami nego će ih čekati volonter hodač.

Ministarstvo zdravstva ove godine će donijeti Nacionalni program za borbu protiv malignih bolesti. Bio bi to veliki iskorak jer Hrvatska je jedna od zemalja koja taj program još uvijek nema

Vrijednost projekta, za šestogodišnje razdoblje je 31 milijun kuna. U Karlovačku županiju stići će oko 200 tisuća kuna. Podršku projektu daje i ministarstvo zdravstva. Pomoćnica ministra Vera Katalinić Janković naglašava kako su kronične nezarazne bolesti nešto što je naš veliki problem.

– Više od skoro 90 posto osoba umire od tih bolesti.

Niz je primjera dobre prakse u Karlovačkoj županiji kojima se promiče zdravlje i preveniraju bolesti. Prije svega u vrtićima i školama. No, recept za zdravo življenje vrlo je jednostavan, kaže koordinatorica projekta za Karlovačku županiju, dr. Biserka Hranilović.

– Redovito se kretati, pravilno se hraniti i po mogućnosti smanjiti ili riješiti se stresa.

Pročitajte i ovo

OPASNO

Rampa na prijelazu kod sv. Antuna opet “šteka”