Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Županija DODIJELJENE PLAKETE Podijeli

Zlatna kuna za 2018. HS-u, KIM-u i Drvoni jer su imali izvrsne rezultate

KIM je Zlatnu kunu dobio prvi put, Drvona drugu godinu za redom, a HS Produktu je ovo već šesta plaketa

Pad nezaposlenosti, veća zaposlenost unatoč lošoj demografskoj slici i migracijama stanovnika, rast konkurentnosti Karlovačke županije i porast plaća zaposlenima, sve to rezultati su kojih ne bi bilo da nema ovdašnjih poduzetnika – velikih, srednjih i malih.

Oni najbolji među njima HS Produkt, KIM mljekara Karlovac i Drvona, u 2018. su imali najbolje rezultate poslovanja pa su im danas u Županijskoj gospodarskoj komori dodijeljene plakete Zlatne kune.

-Kroz desetak godina će se snaga tvornice mjeriti sa brojem robota koje imate, a ne brojem radnika, rekao je direktor HS-a Željko Pavlin.

Ova tvrtka trenutno ima najnoviju tehnologiju za proizvodnju svojih pušaka i pištolja, a uskoro će postati i Centar kompetencije za automatizaciju proizvodnje i NT4 tehnologije. Ugovor će biti potpisan s Ministarstvom gospodarstva i europskim fondovima, a HS će biti jedini takav centar u Hrvatskoj otvoren za suradnju sa svim zainteresiranim tvrtkama i školama. Radi se o ulaganju od oko 10 milijuna eura.

U Karlovačkoj županiji 2002. godine bilo je više od 16.000  nezaposlenih. Sada je nezaposlenost na ispod 3.000

KIM je u kategoriji srednjih poduzeća prvi puta osvojio Zlatnu kunu.

– KIM je tvrtka koja zapošljava 120 zaposlenika, izvozi u petnaestak zemalja, iz godine u godinu naši volumeni rastu, naš izvoz i možemo reći da smo zadovoljni, ali ova nagrada nas obvezuje i poticaj je da budemo još bolji, rekla je direktorica Andrea Bušić.

Drvona je drugu godinu zaredom najbolja u kategoriji malih tvrtki, ali sa 60 zaposlenih ove godine uskoro prelazi u višu kategoriju. Prate trendove na tržištu što se pokazalo dobitnom kombinacijom za širenje posla.

– Važno je ne samo pratiti trendove nego ih i stvarati. Izdvajam naše izlaganje na sajmu Ambienta gdje smo izložili našu novu i inovativnu kuhinju i imamo jako dobru reakciju tržišta, kaže suvlasnica Anita Obradović Grijak.

No, da bi ostalo u uzlaznoj putanji gospodarstvo mora nastaviti investirati, zapošljavati, povećavati plaće, upozorava predsjednik ŽGK Karlovac Zlatko Kuzman.

– Stope rasta hrvatskog pa i karlovačkog gospodarstva uvijek će zaostajati za onim što mi očekujemo i trebamo. Bez obzira što su plaće rasle za pristojne stope u prošloj godini, to se mora nastaviti i u buduće  jer je na taj način moguće hvatati tu konkurentnost sa tržištem radne snage u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo

NEKOME PRILIKA

HZMO rasprodaje nekretnine, među 64 stana i po dva u Karlovcu i Dugoj Resi